15.4 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Пълнят колбасите със смлени бръмбари?

Колбасите, които консумираме, са пълни със сушени бръмбари, алармираха инспектори по храните пред „Всеки ден“. Гадините се слагали, за да оцветят саламите в червено и да им придадат вид на месни. Екзотичните бръмбари се внасят у нас в пресушен, готов вид, за да могат да се вложат в колбасите още при приготвянето им. Практиката се прилага от всички търговци, за да придадат примамлив вид на стоките си.

Въпросните бръмбари се отглеждат специално за целта и оцветяват колбасите в розово и червено. Насекомите идват у нас сушени и се омешват с другите съставки на саламите, пише „Всеки ден“. Оказва се обаче, че този вид оцветител е изключително вреден, защото масово предизвиква алергии. По-страшното е, че е един от виновниците за развитие на рак на щитовидната жлеза и бъбреците. Сушеният бръмбар може да предизвика увреждане на плода при бременните жени.

Естествено никъде на опаковката не пише, че даден продукт съдържа от сушените гадини. Тази информация е скрита под обозначенията Е 102, Е 122, Е 142. Производителите оправдават постъпката си с това, че ако не слагат оцветители, месата били много бледи и никой не ги купувал, защото мислели, че са развалени. „Това е още по-ужасно и от пилешките човки и нокти в кренвиршите! За пореден път се убеждавам, че трябва да стана вегетарианка. Отвратена съм от родните колбаси“, възмущава се потребителка във форум за храни.

Освен въпросните бръмбари в колбасите се слагат и куп други гнусотии. Не само, че саламите и луканките се правят от старо месо, но и са наблъскани с небезизвестния натриев глутамат.

Още през 40-те години на миналия век, за да пробутат на войниците си развалено месо, американските производители го обработвали с натриев глутамат, прочут като добавката Е-621. Натриевият глутамат може да направи вкусна всяка храна и проблемът не е в него, а в некачествените, дори развалени продукти. Така Е-621 се явява най-обикновена маскировка. Освен това натриевият глутамат приучва хората да употребяват по-солена храна, което е опасно за болни от сърдечно-съдови и други заболявания, кара ги да ядат повече и предизвиква привикване, което го сближава с наркотиците.

E102 – Тартразин (Tartrazine)

Безвреден: НЕ
Тартразинът е оцветител, който придава на храната лимонено-жълт до оранжев цвят, приготвя се от въглищен катран и забранен в много страни.

Това вещество е опасно за здравето, защото може да предизвика кожни проблеми, астма, главоболие, нарушения на нервната система и психиката. Тартразинът е канцероген, т.е. може да бъде причина за появата на рак. Употребата му е била забранена в Европа, но след това, забраната е отменена под натиска на ЕС.

Във Великобритания са проведени изследвания, които показват, че редовното използване на оцветителя води до хиперактивност и намалена концентрация при децата. Направени тестове в САЩ доказват, че 1 на 10 000 души развива алергия от продукта (кожен обрив). По своята същност, Е 102 се отнася към промишлените отпадъци и е изключително опасен за астматици. Може да предизвика мигрена, сърбеж, нарушава зрението.

Въпреки вредата на веществото, производителите го използват в стремежа си да спестят средства, защото това е един много евтин синтетичен оцветител. Преди всичко, той се използва в сладкарството, при производството на безалкохолни напитки, консервиран грах, червени сосове, кисели краставички, полуготови супи.

Тартразинът намира приложение и козметиката, също като оцветител на коприна и вълна.

E122 – Азорубин, кармоазин (Azorubine, Carmoisine)

Безвреден: НЕ

Тип: хранителна добавка

Категория: хранителни оцветители

Описание на групата:

Хранителните оцветители с индекси от Е 100 до Е 199 оцветяват продуктите и възвръщат изгубения, вследствие на обработката, цвят. Те могат да бъдат естествени (като бета-каротин) или химични (като тартразин).

Азорубин е оцветител с червен цвят. Предизвиква алергии и обриви. Забранен е в Австрия, Норвегия, Швеция. Австрийските организации на потребителите отнасят Е 122 в групата на алергените, опасни за астматиците.

Азорубинът намира приложение в марципаните, конфитюрите, кисели млека, рула с пълнежи от сладко, „кафявите” сосове и червените напитки. Свойства и технологични характеристики: оцветител. Хранителните оцветители оцветяват смесите и продуктите, придават добър вид на готовите продукти. Възможни названия: E-122, Азорубин, Кармуазин

E142 – Зелен S (Green S)

Безвреден: НЕ

Е 142 или Зеленият S е хранителна добавка, която спада към оцветителите, които се използват за придаване на зелен цвят на продуктите. Това е синтетично вещество – натриева сол, която се извлича от въглищен катран. Представлява прах или гранули с наситен тъмнозелен цвят. Добавката е термоустойчива – издържа на температури до 150ºС, разтворима е във всички течности, без масла.

Употреба:

Е 142 може да се срещне по етикетите на полуготовите супи, сладоледите, подправките, полуфабрикати, безалкохолни напитки, кайма от риба, туршии, пушена риба, топени сирена; използва се в производството на бои за Великденски яйца. Освен в хранителната промишленост, веществото намира приложение и във фармацевтичните и козметични продукти, също за боядисване на коприна и вълна.

Въздействие върху човека:

Зеленият S е официално забранен в Япония, Норвегия, САЩ, Канада. Продукти със съдържание на веществото не трябва да се дават на деца, за да се избегне появата на хиперактивност. В умерени количества, Е 142 не вреди на организма, но при прекаляване с него може да се образуват алергични реакции и риск от ракови заболявания.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук