Колбасите, които консумираме, са пълни със сушени бръмбари, алармираха инспектори по храните пред „Всеки ден“. Гадините се слагали, за да оцветят саламите в червено и да им придадат вид на месни. Екзотичните бръмбари се внасят у нас в пресушен, готов вид, за да могат да се вложат в колбасите още при приготвянето им. Практиката се прилага от всички търговци, за да придадат примамлив вид на стоките си.
Въпросните бръмбари се отглеждат специално за целта и оцветяват колбасите в розово и червено. Насекомите идват у нас сушени и се омешват с другите съставки на саламите, пише „Всеки ден“. Оказва се обаче, че този вид оцветител е изключително вреден, защото масово предизвиква алергии. По-страшното е, че е един от виновниците за развитие на рак на щитовидната жлеза и бъбреците. Сушеният бръмбар може да предизвика увреждане на плода при бременните жени.
Естествено никъде на опаковката не пише, че даден продукт съдържа от сушените гадини. Тази информация е скрита под обозначенията Е 102, Е 122, Е 142. Производителите оправдават постъпката си с това, че ако не слагат оцветители, месата били много бледи и никой не ги купувал, защото мислели, че са развалени. „Това е още по-ужасно и от пилешките човки и нокти в кренвиршите! За пореден път се убеждавам, че трябва да стана вегетарианка. Отвратена съм от родните колбаси“, възмущава се потребителка във форум за храни.
Освен въпросните бръмбари в колбасите се слагат и куп други гнусотии. Не само, че саламите и луканките се правят от старо месо, но и са наблъскани с небезизвестния натриев глутамат.
Още през 40-те години на миналия век, за да пробутат на войниците си развалено месо, американските производители го обработвали с натриев глутамат, прочут като добавката Е-621. Натриевият глутамат може да направи вкусна всяка храна и проблемът не е в него, а в некачествените, дори развалени продукти. Така Е-621 се явява най-обикновена маскировка. Освен това натриевият глутамат приучва хората да употребяват по-солена храна, което е опасно за болни от сърдечно-съдови и други заболявания, кара ги да ядат повече и предизвиква привикване, което го сближава с наркотиците.
E102 – Тартразин (Tartrazine)
Това вещество е опасно за здравето, защото може да предизвика кожни проблеми, астма, главоболие, нарушения на нервната система и психиката. Тартразинът е канцероген, т.е. може да бъде причина за появата на рак. Употребата му е била забранена в Европа, но след това, забраната е отменена под натиска на ЕС.
Във Великобритания са проведени изследвания, които показват, че редовното използване на оцветителя води до хиперактивност и намалена концентрация при децата. Направени тестове в САЩ доказват, че 1 на 10 000 души развива алергия от продукта (кожен обрив). По своята същност, Е 102 се отнася към промишлените отпадъци и е изключително опасен за астматици. Може да предизвика мигрена, сърбеж, нарушава зрението.
Въпреки вредата на веществото, производителите го използват в стремежа си да спестят средства, защото това е един много евтин синтетичен оцветител. Преди всичко, той се използва в сладкарството, при производството на безалкохолни напитки, консервиран грах, червени сосове, кисели краставички, полуготови супи.
Тартразинът намира приложение и козметиката, също като оцветител на коприна и вълна.
E122 – Азорубин, кармоазин (Azorubine, Carmoisine)
Безвреден: НЕ
Тип: хранителна добавка
Категория: хранителни оцветители
Описание на групата:
Хранителните оцветители с индекси от Е 100 до Е 199 оцветяват продуктите и възвръщат изгубения, вследствие на обработката, цвят. Те могат да бъдат естествени (като бета-каротин) или химични (като тартразин).
Азорубин е оцветител с червен цвят. Предизвиква алергии и обриви. Забранен е в Австрия, Норвегия, Швеция. Австрийските организации на потребителите отнасят Е 122 в групата на алергените, опасни за астматиците.
Азорубинът намира приложение в марципаните, конфитюрите, кисели млека, рула с пълнежи от сладко, „кафявите” сосове и червените напитки. Свойства и технологични характеристики: оцветител. Хранителните оцветители оцветяват смесите и продуктите, придават добър вид на готовите продукти. Възможни названия: E-122, Азорубин, Кармуазин
E142 – Зелен S (Green S)
Е 142 или Зеленият S е хранителна добавка, която спада към оцветителите, които се използват за придаване на зелен цвят на продуктите. Това е синтетично вещество – натриева сол, която се извлича от въглищен катран. Представлява прах или гранули с наситен тъмнозелен цвят. Добавката е термоустойчива – издържа на температури до 150ºС, разтворима е във всички течности, без масла.
Употреба:
Е 142 може да се срещне по етикетите на полуготовите супи, сладоледите, подправките, полуфабрикати, безалкохолни напитки, кайма от риба, туршии, пушена риба, топени сирена; използва се в производството на бои за Великденски яйца. Освен в хранителната промишленост, веществото намира приложение и във фармацевтичните и козметични продукти, също за боядисване на коприна и вълна.
Въздействие върху човека:
Зеленият S е официално забранен в Япония, Норвегия, САЩ, Канада. Продукти със съдържание на веществото не трябва да се дават на деца, за да се избегне появата на хиперактивност. В умерени количества, Е 142 не вреди на организма, но при прекаляване с него може да се образуват алергични реакции и риск от ракови заболявания.