13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Първите обитатели на новите центрове от семеен тип влизат през март

Община Бургас отчете като успешни дейностите по проекта за изграждане на центрове от семеен тип за деца в риск. Местната администрация работи активно по него през последните две години. Към момента всички пет къщички на територията на града са изградени и напълно обзаведени.

Децата, които ще ги обитават, трябва да бъдат настанени до два месеца. За тях ще се грижат редица специалисти, които ще преминават специализирано обучение. „Преместването от една институция в друга е огромен стрес за децата. Известно време преди това нашите специалисти ще ги посещават на място, ще се запознаят отблизо с тях. Стараем се да въведем различен подход при работата си с деца в риск. Преместването в център от семеен тип ще става само по усмотрение на социалния работник, който работи там”, коментира заместник-кметът по здравеопазване в община Бургас, д-р Лорис Мануелян.

По думите му, кандидати за работа в новите пет центъра има. Обученията им ще започнат по друг социален проект, спечелен от местната администрация. Къщичките, всяка от които ще бъде дом на десетина деца, са изградени чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет по Оперативна програма „Регионално развитие“ (2007-2013). Стойността на инвестицията е над 3,5 млн. лева.

От общината отчитат, че основната цел – да се осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура, която да замени институционалната грижа за децата в риск, е изпълнена успешно.

„Всички центрове са изцяло  адаптирани за използване от деца с увреждания. Обособена са различни  помещения. Децата ще разполагат с кухня, в която сами да приготвят  храната си, със склад за съхранение на продукти. Изградени са и специални стаи и за персонала. Външните пространства разполагат с беседки, съоръжения за игра. Две от къщичките в к-с „Меден рудник” имат дори собствени зеленчукови градини, които ще бъдат поддържани от децата”, обясни пред журналисти днес, директорът на Дирекция „Строителство” в община Бургас, Чанка  Коралска.

За изпълнението на проекта местната администрация е провела десетки срещи с различни специалисти. Бургас се оказа пионер в широките дейности по извеждането на децата от домовете, което създало допълнителни трудности пред екипа – главно поради липсата на конкретен модел, по който да се работи.

„Захванахме се с една наистина много трудна задача. Нямахме необходимия опит. Търсихме специалисти от цялата страна. Днес, можем с гордост да кажем, че се справихме. Вероятно има какво още да се желае, но ще го надграждаме с времето. Благодаря на целия екип и на всички отдели  в общината, които дадоха всичко от себе си за разкриването на тези центрове”, сподели д-р Мануелян.

От общината имат готовност да започнат наставняването на децата в края на март.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук