20.4 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

ПЪРВИ БУРГАСКИ ЗЕЛЕН ФЕСТИВАЛ

Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Община Бургас, БДЗП и Дирекцията на Природен парк „Странджа“ организират- ПЪРВИЯ БУРГАСКИ ЗЕЛЕН ФЕСТИВАЛ – панаирно изложение на био и еко продукти от бургаски регион. Той ще се проведе на 4 и 5 юни 2011 г. (събота и неделя), в Морската градина на алеята под „Охлюва“. Фестивалът е част от ЗЕЛЕНИТЕ ДНИ В БУРГАС и регионалната кампания „Зелен бъди в Бургас“. Веднага след официалното откриване в 10:30 ч, гостите ще имат възможност да се насладят на автентичния странджански фолклор с концерт на мъжкия хор от Царево, женската група от Бръшлян и детските формации при Тракийското дружество на сцена „Охлюва“.На 5 юни (неделя) – Световният ден на околната среда, от 10:30 ч отново на сцена „Охлюва“ ще се проведе традиционният Карнавал на биоразнообразието – модно дефиле на децата от бургаските детски градини с костюми на растения и животни и с тоалети от рециклирани или употребявани материали. Жури ще отличи най-интересните и атрактивно представени костюми, а много награди и биолакомства очакват всички участници. Карнавалът се организира и с партньорството на РИОСВ – Бургас.

През двата фестивални дни на щандовете на изложението посетителите ще могат да получат много информация за възможностите за еко-туризъм и настаняване в Природен парк „Странджа“, да си закупят характерния странджански манов мед, билки, ръкоделия и плетива, да опитат вкусния зелник или пък шоколадови бонбони с вкус на Странджа и др. За да проверят интереса на гражданите за развитие на определени маршрути около Бургаските езера, организаторите от БФБ и БДЗП са подготвили голяма карта, на която всеки може да направи своя избор и да маркира любимото си място – Пода, Укритието на Атанасовско езеро, устието на р.Изворска и т.н. Ще бъде представено и най-новото Био-списание – „Be fit“, чийто първи брой излезе току що.

С интерес се очаква участието на биосертифицирани производители от Бургаски регион – мед и зеленчуци, както и представянето на първия био-магазин в Бургас.

Най-малките посетители на Фестивала ги очаква детска арт-работилница за изработване на предмети от природни и рециклирани материали. Рисуване на торбички за многократна употреба, изработване на макети на птици и аранжиране със семена, мъниста, перушинки, парченца плат, цветни хартии, оцветяване на картинки и изработване на  апликации на животни за тениски са само част от атракциите, които организаторите са подготвили.

Фестивалът се провежда и в рамките на Кампанията на БФБ и Община Бургас „Зелен бъди в Бургас“, чиято основната цел е да се провокират бургазлии да обърнат повече внимание на това с какво се хранят, как се придвижват в любимия си град, достатъчно ли общуват с природата, какво знаят за енергийната ефективност и електронните отпадъци или казано на съвременен език – живеят ли „зелено“.

Бургас е модерен и динамичен град, който обаче все още остава малко встрани от „зелената“ вълна, търсенето на биопродукти и трайния интерес към тази тематика, въпреки усилията на Общината, НПО и бизнеса в тази посока. В последните години в града бяха реализирани няколко успешни „зелени“ кампании (напр. за намаляване ползването на найлонови торбички, разделното събиране на отпадъци и др.), но въпреки това има недостатъчно информация, липсва обществен дебат по тези въпроси и темата отсъства от „дневния ред“ на бургазлии.

Бургас не случайно бе обявен за най-добрия град за живеене в България и това още повече задължава бургазлии да бъдат по-зелени в начина си на живот. Градът видимо промени облика си – Ларгото, Казиното, Морската градина, проектът за интегриран транспорт, са само част от тези промени. Изградени бяха и вело-алеи, които позволяват да се използва алтернативен „зелен“ транспорт, за да се достигне дори и до Атанасовско езеро, където на една ръка да се наблюдават стотици птици.

ПЪРВИ БУРГАСКИ ЗЕЛЕН ФЕСТИВАЛ е част от проект на БФБ-Клон Странджа, който се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Чарлз Стюарт Мот“ чрез фондация „ЕкоОбщност“, както и с подкрепата на Норвегия, Исландия и Люксембург чрез Финансовия механизъм на ЕИП.zelen-budi-v-burgas.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук