15.4 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Първи фестивал на хляба в Айтос

Сдружение „УСМИВКА“ Бургас  съвместно с Община Айтос ,  Етнографски комплекс „Генгер“ и Мрежа хлебни къщи Габрово  организират Първият регионален фестивал на хляба „Хляб замесен с УСМИВКА“, който ще се проведе   на 29.03.2015г. от 11.00 часа в Етнографски комплекс „Генгер гр. Айтос“.

Хляб и сол

Регионалният фестивал на хляба се създава с  идеята да популяризира българските народни традиции и обичаи сред младото поколение в Бургаска област,  да    насърчи у хората  желанието за комуникация и социализиране, за споделяне и взаимопомощ по време на приготвянето на хляб, да покаже, че един друг свят е възможен, че има алтернативи, осъществими още днес; да се изгради общност, базирана на споделянето на ресурси, грижи един за друг и колективни усилия.

Всеки е поканен  да дойде и да сподели с нас тръпката от това сами да си изработим хляб ,  като едновременно с  това  ще има  възможност да се включи  в различните ателиета и работилнички.   Инициативата се провежда  за първи път в  партньорството и  с подкрепата на Община Айтос и Етнографски комплекс „Генгер“ , Мрежа хлебни къщи Габрово, производители на хляб и хлебни изделия в региона и има желание и идея да стане постоянна. В Програмата на Фестивала ще вземат участие  деца и младежи от училищата в гр. Айтос. В нея е включено й провеждането на обучение  за месене на хляб  от професионален инструктор от Стара Загора част от  Мрежа хлебни къщи Габрово.  Сдружение „УСМИВКА“ Бургас ще бъде част от Мрежата на хлебни къщи Габрово и техен координатор в региона.

По време на фестивала ще бъде представена и Пътуващата изложба „Да прогоним злото да бъдем по-добри“ . Пътуващата изложба е част от Националният конкурс , който Сдружение „УСМИВКА“ проведе месец януари и февруари свързан с народният обичай Кукеруване.  В Националният конкурс взеха участие 1000 деца от цяла България сред , които и деца от гр. Айтос.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук