15.4 C
Бургас
сряда, май 22, 2024

Пъстри хора се виха край поморийския бряг

С разнолик парад и цветно настроение премина шестото издание на фолклорния фестивал „Хоро край поморийския бряг”. В традиционното дефиле по главната улица на града взеха участие 35 танцови състава от цяла България.

IMG_1713На събитието, организирано от СНЦ „Танцов клуб Чайка”, със съдействието на Община Поморие, присъстваха председателят на ОбС Поморие Д-р Милена Енева и зам.-кметът Илия Джингов. От външната сцена на НЧ „Просвета 1888” те поздравиха участниците и откриха официално фестивала.

IMG_1767Тази година площадът приюти повече от 800 танцьори и се залюля под краката им, в синхрон с ритъма на кръшни хора. Привлечени от любопитното събитие, десетки минувачи и почитатели на българския фолклор аплодираха впечатляващите хореографии и не се поколебаха да се присъединят към танца.

Сред колоритните гости бяха фолклорната група от с. Сепарево и танцов клуб „Зуница”, които представиха Шопска етнографска област и демонстрираха народен обред, извършван на Тодоровден. Те бяха облечени в автентични народни костюми за региона, грижливо пазени в бабините ракли.

IMG_1748В края на фестивалния ден, д-р Милена Енева връчи награди на всички ръководители и благодари на участващите състави, че близо пет часа са се грижили за доброто настроение на жителите и гостите на Поморие.

За шеста поредна година „Хоро край поморийския бряг” премина с успех и невероятен интерес от страна на участници и зрители и постигна целта, заради която е създаден – да бъде еманация на българския дух!

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук