12.1 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Пътеката на саблеклюна привлича посетители с истории за Атанас

Готова е Пътеката на саблеклюна, която се намира в района около Укритието за наблюдение на птици в Атанасовско езеро. Тя разказва историята на саблеклюна Атанас и по увлекателен начин представя най-важните особености на тази красива и елегантна птица и нейните роднини.

Какъв е гардеробът, клюнът и краката, с какво се хранят и как живеят саблеклюните може да се научи от атрактивните табели, разположени по протежение на Пътеката. „Пейки“ от пънчета осигуряват възможност за почивка на посетителите, а класната стая от 25 пънчета, предоставя чудесна възможност за обучение на открито и за забавление на малчуганите.

ЯйцетоПътеката е кратка и много приятна за разходка. Следващата седмица на бетоновия постамент в района на Пътеката ще се плете ново „гнездо“ – наблюдателница за птици от леска и ракита, тъй като изработеното миналата година от майстора от гр. Българово – Станко Киров бе толкова фино и красиво, че беше включено като част от експозицията на Флора‘2016 като „Яйцето“ и представи информация за Пътеката на саблеклюна. Предстои „Яйцето“ да бъде монтирано в Парк Езеро, за да се опази по-дълго.

Най-големите опасения за Пътеката са свързани с проявите на вандализъм, които се случват все по-често и в самия център на града, затова от екипа на проект „Солта на живота“, които изградиха Пътеката призовават всички, които посещават района да пазят изградената инфраструктура и да сигнализират в случай на наблюдавани нарушения.

В последния за малките ученици учебен ден, няколко класа посетиха Пътеката на саблеклюна – третокласници от ОУ „Антон Страшимиров“, които събраха миди от плажа в кв.Сарафово и защитена местност „Пода“, за да се настеле Пътеката. Второкласници от ОУ „Васил Априлов“ също избраха района на Атанасовско езеро за завършването на учебната година.

През цялото лято екипът на проект „Солта на живота“, LIFE+ ще организира богата програма с ателиета и занимания по Пътеката на саблеклюна, в които могат да се включат организирани групи и индивидуални посетители. Следете страницата на проекта www.saltoflife.biodiversity.bg и фейсбук профила Солта на живота за подробности.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук