12.1 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

Пясъчно дърво на приказките расте на бургаския бряг

 За втори път Община Бургас организира единствения по рода си у нас Фестивал на пясъчните скулптури. Мястото на експозицията е същото като при миналото му издание – територията в близост до х-л „Парк“ в парк „Езеро“.Тази година в средата на пясъчния град ще се издига 8.50 м. високо дърво на приказките, на чийто връх ще има гнездо с два щъркела – птица, която е символ на щастието и надеждата не само в България, но и в много други страни. dsc_4212.JPGЦентралната композиция ще бъде изваяна съвместно от всички скулптори, участващи във второто издание на фестивала. Те са общо 18 души – от Чехия, Полша, Русия, Холандия, САЩ, Португалия и България, като най-голяма е българската група. Тя включва и трима бургазлии – Атанас Стоянов, Любо Коцев и Добрин Вътев. Така малко по малко започва да се осъществява една от целите на феста – създаването на родна школа в това изкуство.

Гражданите на Бургас и гостите на града ще могат да видят 28 скулптури, някои от които представляват композиции от по няколко фигури. По идея на Владимир Кураев /артистичен директор на фестивала/ те са подредени във формата на спирала и целият ансамбъл всъщност представлява един слънчев часовник. Така през светлата част на деня сянката на приказното дърво ще посочва една след друга останалите скулптури.

Тази година фестивалът е още по-пищен и мащабен. Използваният пясък е 3300 тона, тоест с 800 повече от миналото издание. Част от скулптурите вече са готови. Поканените автори са развихрили фантазията си и са започнали да превръщат купчините пясък в различни митични и приказни същества, както и в персонажи от съвременната поп култура. Посетителите на фестивала ще могат да си направят снимка с Ромео и Жулиета, Джаба от „Междузвездни войни“, Шрек, мамутът и саблезъбият тигър от анимационния филм „Ледена епоха“.

Вторият Фестивал на пясъчните скулптури ще бъде открит на 2 юли от диско легендите „Бони М“, които ще изнесат концерт в Бургас на същата дата. Цените на билетите тази година са по-ниски от миналогодишните – 1 лв. за деца и 3 лв. за възрастни. Туроператорите вече са проявили голям интерес и се очаква посещаемостта да е много висока. За удобство на туристите на фестивална територия ще бъде обособен кът, където децата да си правят фигурки от пясък, ще бъдат поставени павилиони за безалкохолни напитки и сувенири. Пясъчните скулптури ще останат на местата си до средата на месец септември.dsc_4211.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук