11 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Радан Канев: Борисов лошо се подготвя за срещата с Меркел, говоренето му е антиевропейско

България е изправена пред нова политическа обстановка , в която реалното противопоставяне е ГЕРБ срещу реформаторската десница . Това заяви в Бургас лидерът на ДСБ Радан Кънев. По думите му на този фон през последните седмици ГЕРБ заема една позиция, която може да се отчете като антинатовска и антиевропейска – против сътрудничеството в рамките на Евросъюза , против сътрудничеството в рамките на НАТО . „Вчерашното изявление на Борисов , че българският национален интерес не може да бъде защитен в рамките на Евросъюза , но може да бъде защитен в рамките на двустранни отношения с Турция е антиевропейска и антибълската позиция . Позиция, която не отчита българския национален интерес и създава огромни рискове . На тези президентски избори ние ще влезем с много ясна разлика в позициите на ГЕРБ и Реформаторския блок. Ние сме за обща европейска политика, а ГЕРБ очевидно за двустранни договорки с авторитарните режими в Москва и Анкара”, каза Радан Кънев. Лидерът на ДСБ е категоричен, че Реформаторския блок ще се яви на президентските избори със самостоятелна кандидатура. „Първо покана от ГЕРБ няма , на второ място в блока има решение за самостоятелно явяване , а на трето място , за да започнем вече предизборна обиколка основната причина е силният оптимизъм, че до броени дни ще имаме кандидат. На последните ни срещи се показа, че няма никаква причина за друго решение , а има абсолютно ясни кандидатури в лицето на г-н Трайков и г-н Караджов , които имат непоколебимата подкрепа на СДС, ДСБ и Гражданския съвет на блока . Имаме и кандидатурата на г-н Минеков, който постави условия , изпълними единствено за ДСБ , така че не може да бъде разглеждан сериозно като кандидат . Аз очаквам преди вторник да знаем кандидата си.

По думите на Радан Кънев ГЕРБ все още нямат кандидат за президентския пост и си си играят на шпионски игри . „ Всяка седмица лансират различен фаворит. Беше Бойко, беше Фандъкова , беше вашият кмет. Има две общи неща между кандидатите, които ГЕРБ лансират.Едното е пълна външно политическа неграмотност и незнание на чужди езици , другото е че всичките са казали изрично, че няма да бъдат кандидати за президент . който и да е ще е неподходящ и ще влезе в кампанията с лъжа.

Радан Кънев коментира още, че края на българската левица, освобождава огромна ниша на говорене, което до момента е било говорене на БСП.  По думите му в момента Борисов  говори по-силно и по-добре от Нинова и Първанов.  „Проруското говорене, резервите към ЕС, недоверието към НАТО . Аз мисля, че той е изключително лошо се подготвя за срещата с Меркел . Трябва може би да разберем най-накрая, че ЕС не са само едни пари , а преди всичко възможност за обща политика , обща сигурност, обща защита на границите и най-вече преговаряне от позиция на силата с държави като Турция и Русия. България какво предлага в двустранни отношения с Турция? Иска Турция да не пуска мигранти през границата , въпросът е какво предлагаме ние и аз ви давам отговор . България може да предложи само повече намеса на Турция във вътрешните ни работи. Същото с Русия! Когато обаче преговяра Европа, когато преговаря НАТО това е от позиция на силата , а Борисов или не го разбира или не иска да го приеме и двете са еднакво лоши. Двете са антиевропейска позиция“.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук