14.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Радан Кънев: „Лукойл“ е монополист на акцизните складове

„Нова република“ ще отправи искане за разследване на монопола от Европейската комисия

„Лукойл“ е монополист на акцизните складове и това е причината за високите цени на бензина и дизела у нас. Това заяви Радан Кънев на извънредна пресконференция на „Нова република“. Поводът е предоставената им от финансовото министерство информация след спечелено съдебно дело.

„Този документ, който издействахме с десетки парламентарни питания в крайна сметка по съдебен ред, показва, че има монопол на пазара на данъчните складове за горива в България, че високите цени на горивата, които се плащат в България, се дължат само на едно нещо – на закрилян от държавата монопол на „Лукойл“ с 80 процента на пазара на дизел и 90 процента на пазара на складиране на бензин. Това е причината за високите цени, заяви Кънев.

„Нова република“ настоява КЗК да се самосезира за господстващото положение на „Лукойл“, а чрез своя евродепутат Светослав Малинов НР ще отправи искане за разследване на монопола от Европейската комисия.

„Ликойл Нефтохим“ и „Лукойл България“ държат близо 90 процента от данъчните складове за горива. Това сочат данни на Министерството на финансите, предоставени на „Нова република“ след съдебно решение. На 22 март Върховният административен съд задължи министъра да разкрие информацията за собствеността на данъчните складове и капацитетите им като му даде 14 дневен срок. Информацията се обявява след като преди дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че картел на пазара на горива няма.

Източници: Българско национално радио; dnevnik.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук