13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Радостина Ценова: Има нещо странно в исканото изменение на ОУП на община Царево

„Предложението за изменението на ОУП на община Царево изглежда малко странно, тъй като се предвижда изменение само в частта, която касае Парк „Странджа“, а не спиране на действията на целия приет план.“ Така коментира постановлението за промяна в ОУП на Царево, Радостина Ценова от БФ „Биоразнообразие” пред Агенция „Фокус“. 

„От една страна имаме добра новина и нещата няма да се случат в най-тежкия вариант, от които се опасявахме. Това, че останалата част все едно пак ще бъде действаща, без екологична оценка, каквото е изискването на закона, пак създава правен прецедент”, отбеляза Ценова.

По думи й, гаранциите на екоминистерството, че ще спре всяко инвестиционно намерение, до този момент не са достатъчно силен аргумент или поне не във всички случаи.

„Тепърва ще работим и ще борим да се намери баланс между предложенията на Плана за управление на Природен парк „Странджа” и Общия устройствен план. Задачата е много трудна и не е в правомощията на екоорганизацията. МОСВ сега трябва да влезе в ролята на съдник и да прецени кой закон ще има по-голяма тежест върху тази територия, дали специализирания закон за защитените територии, който определя статута и правилата в природния парк, или ОУП, който предлага едни застроявания по крайбрежната част на парка, изключване на територии, смяна на територии, предвижда дори застрояване в защитените местности, които са друг тип защитена територия, различна от природния парк”, обясни тя.

Според Радостина Ценова, казусът продължава да бъде отворен.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук