11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Разглеждаме „Горди“ на Гергьовден. Дядо Йоаникий ще отслужи молебен и водосвет за здраве

В днешния ден на храбростта и празник на Българската армия фрегатата „Горди“ акостира на Морска гара – Бургас, за да бъде разгледана от бургазлии и гости на града. „Горди“ е една трите фрегати, получени от Кралство  Белгия и е в състава на Военноморска база – ВМС от седем години насам. 

Снимка©: burgascity.com/ Красимир Петров 

Програмата за днешния празник:

– 09.30 – 17.00 часа – „Ден на отворени врати“ и разглеждане на фрегата „Горди“;
– от 11.30 часа – на площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на Община Бургас ще бъде отслужен тържествен водосвет на бойните знамена и молебен за здраве на българските воини от гарнизон Бургас от представители на Българската православна църква, начело със сливенския митрополит Иоаникий;
– от 12.20 часа – провеждане на военен ритуал по полагане на венци и цветя за почит и признателност към загиналите български воини за свободата и независимостта на Република България пред паметника на „24-ти пехотен Черноморски полк“ пред Военен клуб Бургас;
– от 13.00 часа – водосвет и молебен за здраве и успехи на екипажа на фрегата „Горди“, отслужен от сливенския митрополит Иоаникий.

От съображения за сигурност посещението на фрегата „Горди“ ще се извършва на групи по определен маршрут. Желаещите да посетят кораба е необходимо да носят документ за самоличност и да не носят със себе си обемист багаж.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук