11.5 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Бургас забрани бурките! /видео/

„За“ гласуваха 34 общински съветници, 9 гласуваха с „въздържал се“, само един беше против. Дебатите бяха прекратени по предложение на Станислав Андреев.

Общината доказа, че изповядва традиционния ислям. Тук никога не е имало и няма да има бурки. Аз като мюсюлманин не мога да тръгна срещу вярата. Бурката е част от религията. Можем ли да тръгнем срещу вярата си? Ами ние след два месеца можем да сме и против забрадките. Това заяви на обсъжданията по докладната записка на Георги Дракалиев /ГЕРБ/ за забрана на бурките, общинският съветник от ДПС, Шерефет Мехмед.

По думите му, в страната ни има 1 млн. мюсюлмани, а в Бургас се изповядва ислям в традиционната му форма. „Освен туристически Бургас е и пристанищен град. Имаме колеги, с които сме плавали с кораби и никъде не имало по света забрана да не се ходи с къси гащи или ръкави. Ако се внесе докладна срещу забратките след няколко месеца – какво правим?”, попита Мехмед.

„Ние говорим за бурки – вие говорите за религия. Кой е казал, че ние сме срещу вашата религия? Запознайте се с наши колеги, които ще ви обяснят какви рестрикции има по света. Много са държавите, в които ще ви арестуват за неудачно облекло”, заяви от своя страна Ангел Божидаров от Националния фронт за спасение на България.

Темата допълни и колегата му Георги Дражев: „мисля, че всички помните битките за строеж на джамии, които бяха в разрез с всякакви закони. Относно случая с тази в „Победа” при мен дойдоха да се оплачат много хора. Преди започването на строителството й там нямаше никакви мюсюлмани.”

Красимира Маркович пък съзря пропуски в докладната на Дракалиев. „Всички тук споменават думата бурка. Никъде в докладната тази дума не съществува”, категорична беше Маркович.

От БСП пък предложиха разискванията да бъдат прекратени. Оттам са на мнение, че въпросът трябва да бъде решен на национално ниво.

„Това не е губене на време, драги колеги от БСП”, контрира Георги Манев.

„Мотивите за внасянето на тази докладна са чисто превантивни. Не бива да се превръщаме във втория Пазарджик. Относно гостите на Бургас – ние можем да определим нормите и правилата. Всички наши гости би следвало да ги спазват. Аз спазвам правилата в много мюсюлмански държави, в които съм бил. Има проектозакон, но никой не знае дали този закон ще бъде приет. Тази докладна отлежава един месец по комисиите. Ако някой е имал възражения по нея е можел да го направи. Тази докладна е съобразена с предложението на проектозакона. Тя е против носенето на бурки, а не срещу ушанки и скиорски шапки. Ние не можем да се събразяваме с това какво носят хората в родните си страни. Има хора, които ходят голи и тях ли ще пуснем да ходят така в центъра на Бургас?”, каза от своя страна вносителят на докладната Георги Дракалиев.

„Започваме да излизаме от добрия тон. Лесно е да се натисне копчето „За“, по-трудно е да имаш собствено мнение и да го кажеш. Ние казахме своето мнение – аз не искам да живея в град със забрани. Това трябва да е национална политика. Аман от комплексарщина“, разгневи се общинския съветник от БСП, Евгений Мосинов.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук