19.9 C
Бургас
неделя, май 26, 2024

Раздвижване около Старата Фрегата

Община Бургас ще проведе обществено обсъждане на проект за изменение на Общия устройствен план на Бургас, засягащ терена, въху който се намира Старата фрегата. Информацията е поместена на официалната интернет страница на местната администрация. Решението е на основание членове от Закона за устройство на територията. Срещата е насрочена за 09.00 часа в стая 409 в сградата на Община Бургас на 8 ануари 2014 г. 

Съдбата на емблематичната за града фрегата е неясна и към този момент. Само преди месец се заговори, че живописният дървен кораб, останал само като носталгия от старите снимки и картички, отново ще се превърне в любимо място за срещи и разходки. Инициатор на проекта е Бургаската областна управа, с подкрепата на Общината, която се ангажира “Старата Фрегата” да бъде включена в общия градоустройствен план.

Районът попада в Зоната за обществен достъп, популярна като проект „Супер Бургас”. Зоната обхваща част от Пристанище Бургас, ж.п.възел Бургас и Централна градска част и предвижда улесняване на достъпа до морето чрез схемата: ж.п.гара Бургас, автогара „Юг” и ул. „Александър Батенберг”. Единият от бъдещите подходи към Морска гара ще бъде именно край фрегатата. Възстановената уникална гемия ще запознава съвременните жители и гостите на града с миналото и традициите на Стария Бургас още при стъпването на български бряг и влизането в града.

„Старата Фрегата” е закотвена трайно на сушата преди повече от 60 години. Култовото заведение бързо се превръща в една от легендите на Бургас. Магнетизмът на кораба и неповторимото му великолепие остават запечатани и в кино-шедьовъра „Опасен чар”. Точно на легендарната му палуба Невена Коканова и Тодор Колев пресъздават една от вечните сцени на българското кино.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук