13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Раздвижване по проекта „Форос“

Въпреки внесените многобройни проекти за цялостната визия на комплекс „Форос” край бургаския квартал „Крайморие”, адекватно предложение все още липсва. Това стана ясно след среща с изборната комисия, която не успя да отличи проектантска фирма победител. Вместо това даде едно 2-ро, 3 трети места и поущрителна награда за смело предложение. Класиралият се втори проект все пак ще бъде използван като начална идея за комплекса, за който се говори от години.

Предложението обаче ще претърпи корекции, тъй като част от изискванията по заданието не са спазени. Това обяви главният архитекст на общината, Веселина Илиева. По думите й, предложенията са добри, предлагат адекватни и нестандартни решения, но „все още има какво да се желае”. Комисията, която оценя проектите е била единодушна в решението си да не излъчи победител.

„Всички проекти са много добри, но не са изпълнени всички нужни изисквания. Кандидатите се представиха много достойно и заслужават единствено поздравление“, каза председателят на изборната комисия, архитект Илиева. Най-дългата клечка все пак се падна на варненската фирма „Архи Бриз” с архитекст Борислав Игнатов.

Пред реализацията на абициозния комплекс, пробелмите обаче остават, не скри адв. Тодор Батков, мажоритарен собственик на „Форос Дивелъпмънт” АД. Според него, най-важен е върпосът с реализацията на инфраструктурата. Очаква се през януари следващата година да започне изграждането на основна такава по проект, подготвен от общината, за който вече дори има финансиране по ОП „Околна среда”.

Наред с изграждането на инфраструктурата пък щели да започнат и някои от строителните работи. Батков обяви, че до момента са вложени близо 40 млн. лева. Той не пожела да коментира сумата, която ще бъде необходима за реализирането на мащабния проект. Според него, строителството няма да засегне археологическите обекти, открити на нос „Форос”. Дори напроти, те щели да се „впишат хармонично” в новоизградената среда по заръка на Културното министерство. Към момента спасителните разкопки приключват.

Кметът на Бургас пък насочил поглед към ОП „Транспорт” през следващия програмен период.  Общината имала нужда от средства за решаването на проблемите с транспортните връзки на новия жилищен комплекс, който ще побере над 10 000 души. Инвеститорите обмислят и вариант за въвеждането на фериботна линия. Преди това обаче ще трябва да се поработи сериозно по брегоукрепването, отчитат специалисти.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук