11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Разкриха в Бургас английски колекционер на яйца на редки видове птици

При направена специализирана акция на Областна дирекция МВР – Бургас е разобличен колекционер на яйца на редки видове птици. Това е първият подобен случай, разкрит в България. Голямото престъпление срещу дивата природа е разкрито, благодарение на помощта, оказана от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Кралското дружество за защита на птиците от Великобритания (RSPB).

Претърсен е апартамент на британски гражданин, който живее в Бургас. При обиска са открити и иззети яйца от различни видове редки птици, защитени от българските и европейски закони, включително белоглав лешояд (Gyps fulvus) и кафявокрил огърличник (Glareola pratincola). Открити са и екипировка за катерене, уреди за обработка на яйца, фотографска техника, и дневници с информация, подсказващи посегателства на гнезда на редица видове диви птици, в това число и срещу световно застрашените царски орел (Aquila heliaca) и египетски лешояд (Neophron percnopterus).

Специално за случая в Бургас пристигна г-н Гай Шорок, дългогодишен служител на британската полиция и понастоящем завеждащ отдела „Престъпления срещу птици” на RSPB, откъдето първоначално се получи информация за бракониера. След това информацията е предадена през британската полиция на българската полиция.

„Образувано е досъдебно производство по чл. 278г от Наказателния кодекс. Извършени са процесуални действия като в хода на претърсването са установени и иззети веществени доказателства, сочещи престъпната дейност на лицето. В момента се осъществяват още процесуални следствени действия и се назначават различни видове експертизи с цел цялото документиране на престъпната дейност”, каза Калоян Калоянов, заместник директор на ОД МВР – Бургас.

„Колекционирането на яйца на редки птици е специфичен вид престъпление срещу природата, което може да нанесе огромни щети върху популацията на застрашените видове птици. Ограбването на гнездата (яйца и малки) е една от причините за неблагоприятното състояние на много видове дневни грабливи птици и за реалния риск за изчезване на някои от тях от територията на България, какъвто е случая с ловния сокол“ коментира Димитър Градинаров, който координира работата на БДЗП по проблемите на посегателствата срещу дивите птици. Българско дружество за защита на птиците инициира обществени обсъждания и оказва подкрепа на институциите в работата им по темата за престъпленията срещу природата в рамките на LIFE+ проекта „Опазване на царския орел и ловния сокол в България в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”. Настоящите разкрития са резултат от упоритата работа на БДЗП и RSPB срещу различните форми на бракониерство, за която имаме пълното съдействие на полицейските служби в България и Великобритания.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук