16 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Разпъват палатки пред общината… символично

Ще се проведе протест със символично разпъване на палатки пред сградата на Община Бургас. За инициативата съобщи Недялка Гръкова, майка на 21-годишната Стоянка, която е с диагноза „Детска церебрална парализа“. Протестът ще се проведе на 25 май от 11.00 часа.

Причината: родители на деца с увреждания недоволстват срещу новия етап от програмата „Личен асистент“. По думите на Гръкова, вече са публикувани новите списъци на потребителите на социалната услуга. В условията на договорите е посочено, че около 40 часа месечно децата или лицата с увреждания имат право на грижа от личен асистент.

„Това е поредната гавра с родители на деца с увреждания. Не ни е ясно другите 22 часа какво трябва да ги правим! Проектът не ни върши работа. Те ни осигуряват върху тези два часа. Дори и да се наложи след това да получаваме обезщетения от „Бюрото по труда“ тези два часа са нищо. Идва времето за пенсии и ние няма да получим нищо. Крайно време е в тази държава да се промени нещо! Говорим за интеграция, говорим за социализация, а ето, че отново родителите са пренебрегнати. Този път символично ще сме на палатки, но следващият път ще оставим децата ни, за да дойдат от социалното министерство да се грижат за тях“, заяви Гръкова, цитирана от „Фокус“.

По думите й, протестът ще продължи около час, като родителите възнамеряват да не подпишат договорите като лични асистенти. „Нашите деца имат нужда от 24-часови грижи. Става дума за два лева на ден! Нито те, нито ние можем да оцелеем по този начин. На тях са им нужни скъпи лечения, които не можем да си позволим“, каза още Гръкова.

Тя обясни, че лечението на деца със същата диагноза като тази на дъщеря й включва рехабилитация, посещения при логопед, хипотерапии, посещения на басейн. Гръкова допълни, че при малките деца по клинична пътека се отпускат 10 дни рехабилитация. Когато се наема частен рехабилитатор, заплащането е средно по 20 лева на час.

„Искаме да нямаме нищо общо с хора, които гледат външни лица. Ние сме техни биологични родителите и не искаме да ни наричат „лични асистенти“. Искаме да получаваме твърда заплата. Има делегиран бюджет, от който можем да получаваме тази заплата, както е в нормалните страни“, заяви още Гръкова.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук