10.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Разработват виртуален посетителски център на езерото Вая

Виртуален посетителски център ще разкрива красотата и природното богатство на Бургаското езеро „Вая“. Тази дейност е част от новия партньорски европейски проект на Община Бургас 4GreenInn, в който участват още Агенцията за регионално развитие в Браила, Румъния и НПО „Фонд Севастопол”, Украйна. Водещ партньор е Бургаската община, а асоцииран партньор – Българска Фондация Биоразнообразние.

„Така от една страна ще отворим Бургас към езерото Вая и от друга – ще избегнем рисковия човешки фактор, тъй като в случая говорим за опазването на една уникална защитена природна зона“, сподели зам.-кметът Атанаска Николова по време на първа пресконференция по проекта.

Продължителността на проекта е 24 месеца /юли 2013 – юли 2015/, общата му стойност е 481 085 евро, от които 187 990 евро е бюджетът на Община Бургас.

Другите дейности, заложени в проекта са свързани с:

  • Изследване и маркиране на всички защитени зони в регионите по проекта в България, Украйна и Румъния;
  • Създаване на обща база данни и съвместна уеб платформа – Черно море Екопедия;
  • Развитие на демонстрационни модели на иновативни методи за използване на потенциала на защитените зони;
  • Разработване на технически проекти за изграждане на природни центрове на Бургаско езеро – Вая, остров Браила, Румъния и Кейп Айа, Украйна.

    Проектът има за цел да се реализира устойчиво управление на защитените природни зони в басейна на Черно море и да се насърчи развитието на иновативни методи за тяхното интегриране в стратегическите документи за градско и социално-икономическо развитие в регионите, партньори по проекта. Той се фокусира върху следните основни теми:

  • Повишаване на местния капацитет за устойчиво управление на защитени територии;
  • Популяризиране на ефективно партньорство при управление на защитени територии базирано на практически и значими за региона решения.

    В срещата взеха участие още Руска Бояджиева, ръководител на проект 4GreenInn, Доротея Янакиева – експерт „Европейски политики“ и Радостина Ценова – експерт в Българска Фондация Биоразнообразие.

     

     

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук