12.1 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Разрешава се събирането на блатно кокиче в две находища в Бургаски регион

Със заповед на министъра на околната среда и водите се разрешава събирането на листо-стъблена маса от блатно кокиче от две находища в Бургаския регион – защитена местност „Чаирите“ край с. Горица и находището край с. Присад. Пет са находищата на територията на РИОСВ – Бургас.
blatno kokiche

Брането на растения от съответното находище се определя след проверки за установяване на общото състояние на растенията, плътността на разпространение, жизненост и брой цветове. Събирането се извършва в периода – април-май във фаза на цъфтеж, чрез изрязване на растенията на височина 5 – 7 см над почвата. Растението е под специален режим и се използва като суровина във фармацевтичната промишленост.

Събирането на блатно кокиче извън определените в заповедта находища е забранено. Ползването на блатното кокиче се извършва със съгласието на собственика на земята, в която попада находището. РИОСВ – Бургас ще следи за изпълнението на заповедта. Нарушенията ще се санкционират по реда на Закона за биологичното разнообразие – физическите лица се наказват с глоба от 100 до 1000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 200 до 5000 лв.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук