13.8 C
Бургас
четвъртък, май 9, 2024

Разследваните за отвличането в Кошарица остават в ареста

Апелативен съд Бургас не уважи жалбата на Иван Митков, Иво Севов и Мартин Славов и потвърди наложената им мярка за неотклонение задържане под стража. Те са обвиняеми по досъдебно производство за това, че през февруари на изхода на бензиностанция „Петрол“ Несебър,  са отвлекли мъж от Нова Загора, като са му нанесли  побой  с ръце, крака и камъни по главата и тялото. След побоя, мъжът е вкаран в багажник на лек автомобил „Форд Мондео“ и отведен в с.Кошарица. Като помагач при отвличането е привлечена и жената на единия обвиняем.

снимка: 24 часа, архив
снимка: 24 часа, архив

Тримата обжалваха постановения на 30.03.2015 г. от Окръжен съд Бургас отказ да бъде изменена в по-лека взетата им на 03.03.2015 г. мярка за неотклонение.

Обвиняемият Митков и неговият защитник мотивираха искането с необходимостта той да полага грижи за многобройното си семейство. Защитата на Севов пледира, че опасността той да се укрие не е налице, тъй като има постоянен адрес и се грижи за майка си. Според пълномощника част от действията му били предизвикани от изваждането на нож от пострадалия. Защитата на Славов изтъква влошено здравословно състояние и необходимост от адекватно лечение, което не можело да се осъществи в условията на местата за лишаване от свобода.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас се противопостави на искането. Прокурорът заяви, че разследващите органи са извършили множество процесуално-следствени действия, с които по категоричен начин се установява, че обвиняемите са участвали в отвличане, като спрямо пострадалото лице е упражнено насилие и е проявена особена жестокост. Освободено е в резултат на своевременните действия на полицията. Налице е висока степен на обществена опасност на деянието и на дейците. Те вече са били осъждани и поведението им е ескалирало от кражби до по-тежки криминални престъпления, насочени и срещу човешкия живот. За Митков деянието е извършено в условията на опасен рецидив. Наличието на постоянен адрес, нито трудовата и семейна ангажираност са възпрепятствали престъпната им дейност. Затова държавното обвинение намира, че са изпълнени законовите изисквания те да търпят най—тежката мярка за неотклонение.

Апелативен съд Бургас като взе предвид доводите на жалбоподателите, доказателствата по делото и становището на прокурора, намери, че правилно и законосъобразно първата инстанция е отхвърлила жалбата на тримата. Въззивният съд установи, че жалбоподателите не посочват обстоятелства, обуславящи изменението на взетата мярка в по-лека. Всички доказателства по делото подкрепят обвинението и са непротиворечиви. Като правилен и обоснован се приема изводът на първоинстанционния съд, че деянието, в което са обвинени е тежко и предвиденото за него наказание е достатъчно да обоснове извод за опасност да се укрият. Апелативен съд Бургас приема, че необходимите на Славов медицински изследвания могат да се направят докато търпи мярка за неотклонение задържане под стража, а здравословното му състояние не може да бъде самостоятелно основание за изменение на наложената мярка.

Определението на Апелативен съд Бургас не подлежи на обжалване и протест.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук