13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Разследват случай с починало новородено в Бургас

„Няма да спра да си търся рожбата. Готова съм на ексхумация, за да видим кое е погребаното дете в Сливен“. Това заяви пред Нова телевизия Нина Мандраджиева, съпруга на Динко Хършев, за чието дете има съмнение, че е било подменено.

Снимка: Мария Кехайова/“Труд“

”Никой не ни казва какво е станало – дали са сменили бебето ни, или не. Дали здраво момиченце не е било подменено с мъртъв плод с аномалии”, сподели Нина. Неведението на младите родители Нина и Динко продължава вече 9 месеца. Прокуратурата се е заела със скандалния случай, станал в частната болница Черноморска в Бургас.

Детето е родено живо на 4 февруари тази година, момиченце на име Мария Динкова Хършева – с вписани в регистъра три имена и ЕГН, обявено паралелно с това за мъртъв плод с вродени аномалии.

Прокурор Манол Манолов от Окръжната прокуратура в Бургас, който води разследването е дал указания за допълнителни проверки.

Майката не вярва, че заровеното в Сливен като биологичен отпадък дете всъщност е нейното. “Екипът на акушер-гинеколога д-р Снежана Ризова помага за нормалното й израждане. Главичката на бебето се е била подала навън, когато докторката я натикала обратно вътре и разпоредила да се продължи по оперативен начин под пълна упойка. Преди това обаче в залата за секцио имало друга бременна жена, която родила бебе с огромна куха глава, без мозък, то не било жизнеспособно. Именно това бебе е било заменено с нейното родено след това момиченце – с нормални тегло и ръст – 3,430кг. и 53 см.”, разкри още Нина.

Прокурор Манолов е разпоредил да се издири жената, която е родила преди Мандаджиева, за да се направят ДНК изследвания на бебето й.

След скандала с мъртвото бебе, обявено няколко часа по-рано за живо и показано в кувьоз на бащата, болницата напуска анестезиологът д-р Весела Делчева. Тя е от екипа на д-р Стилияна Томова, шефка на неонатологичното отделение. След като акушер-гинекологът д-р Ризова, която е ръководила израждането, се обажда на таткото Динко Хършев по телефона, за да го поздрави с дъщеричката му и да го покани да я види, тя прехвърля новороденото в отделението на д-р Томова.

Какво се е случило там остава неясно, но е факт, че присъствалата през цялото това време д-р Веселина Делчева отказва да се разпише в протокола след настъпилата смърт на момиченцето. В грубо нарушение на закона, д-р Томова разписва документа вместо Делчева. Делчева напуска болницата – причината остава загадка.

Също така тя е подала на 14 август 2013 г. сигнал в Регионалната здравна инспекция с настояване да се извърши цялостна проверка в МБАЛ „Черноморска“ по този случай. В сигнала си тя твърди, че “липсва професионализъм в работата на екипа, за да се закотви бебето”.

Делчева допълва още, че не желае да коментира случая пред медиите, защото се страхува от физическа саморазправа от други хора, не от родителите.

”Друга жена ражда с мен. Детето на жената имаше проблеми – така е записано. А в същото време описват едно дете като починало, а трябваше да са две. Нека прокуратурата да каже какво е станало”, сподели Нина.

Според лекарите детето се ражда с абгар нула (почти без жизнени функции) в първата и третата минута. Въпреки това медицинският екип е направил всичко възможно, за да спаси живота му.

24 chasa.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук