15.4 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Рафи е факторът “Бург на годината” за 2012 г.

Бургазлии си избраха новата българска музикална звезда Рафи Бохосян за Бург на годината.  Сред изключително достойна конкуренция младият изпълнител получи най-силната подкрепа на слушателите на Радио 1 и радио Микс.  Във финалната права на вота близо до престижната статуетка беше и дванайсетгодишният математик Константин Гаров, но в крайна сметка поп изпълнителят надделя и в гласуването в интернет,  и в телефонния вот. 

     Призът „Бург на годината” се връчва за принос в развитието и популяризирането на града. В поредното издание  бяха номинирани – Бургаският драматичен театър „Адриана Будевска“ – за утвърждаване на безспорния имидж на Бургас като град на изкуството, 12-годишният Константин Гаров – за силата на ума му, с която спечели за Бургас домакинство на Международно състезание по математика, Стефан Диомов – за творческото му дълголетие и емблематичност за Бургас, спортистът Иван Марков – за мъжеството и волята му да прослави името на Бургас на олимпиадата в Лондон, Рафи – затова, че спечели сърцата на България и популяризира харизмата на Бургас като град на талантите, хореографката Петя Стойкова – заради безкрайната й енергия и ентусиазъм, затова че благодарение на нея Бургас танцува повече. 

     Бургазлии имаха възможност да дадат и свои обосновани предложения за заслужили съграждани,  така в класацията на достойните застанаха имената на Мария Димитрова – създател на движението “Безопасни улици за Валя” и  Ваня Стоянова, учителката на Константин Гаров.

    След едномесечно гласуване слушателите на Радио 1 заложиха на харизматичния Рафи, който влюби България в таланта си, печелейки първото издание на популярното шоу „Екс Фактор“, доказвайки за пореден път, че Бургас е градът на талантите.  

      По време на тържественото връчване победителят получи статуетката „Бург на годината“ от управителя на „Радио 1” Бургас Красимир Димитров.  В изложбената зала на ул. “Александровска“ присъстваха кмета на града Димитър Николов, официални гости и граждани.  С присъщата си широка усмивка Рафи благодари за огромната чест  и обеща нови поводи за гордост.  „Всички номинирани заслужават аплодисменти и тези“, каза той. „Това беше изключително силна година за Бургас. Надяваме се да продължаваме така,  и през 2019 да станем столица на културата“.  Имаме какво да покажем, категоричен беше Рафи и призова младите да не крият потенциала си, а да го покажат. „Нашият успех е успех за града“, обобщи новият Бург за 2013 година.  На въпрос кой беше най-силната му конкуренция певецът отговори, че всички номинирани са постигнали много през годината и не само през тази.  „Диомов е емблема за града,“ коментира Рафи –  когато чуем за Диомов,  винаги мислим за Бургас. „Аз лично гласувах за Петя –  заяви певецът – за мен тази година тя е направила най-много.“

     Статистиката на приза „Бург на годината” показва, че Рафи е вторият поп изпълнител, носител на статуетката след Тони Димитрова. Настоящият кмет на Бургас Димитър Николов е единственият, печелил приза на бургазлии два пъти.  Той поздрави новия победител и заяви, че всеки от номинираните  е достоен за престижното звание, тъй като всеки  в своята област е постигнал изключително много, достатъчно, за да го уважаваме като наш съгражданин.  Във връзка с оспорвания вот между Рафи и  математика Константин Гаров, Димитър Николов коментира, че е уверен, че тази година с неговия талант и остър ум Константин  ще завоюва още по-високи позиции.  „Аз се радвам  – заяви  градоначалникът –  че с всяка изминала година има все повече номинирани хора, което значи, че градът е изключително жив, с много талантливи хора,  с хора, които са индивидуалисти и лидери в своята област. Това ме прави още по-щастлив и горд като кмет. Надявам се догодина да продължи традицията да бъдат номинирани  повече млади хора, защото това е по-стимулиращо за тях и им дава още по-голям ентусиазъм за развитието им.“ Ще има Бург 2013 –  категоричен бе градоначалникът във връзка с фаталистичните прогнози за края на света.  „Не съм фаталист – каза кметът –  аз съм непоправим оптимист. Убеден съм, че 2013 ще бъде по-упешна за Бургас. Повод за това ми дават големите проектите, които стартират – градът ще стане още по-интересен, по-живописен, по-комфортен и по-достъпен.  Вярвам, че постепенно ще се оттърсим от тази тежка икономическа криза и ще работя така, че повече мои съграждани да намерят качествено и добро работно място, и да виждам повече усмихнати хора по улицата.“

   Носители на наградата Бург на годината  са  били още Георги Калоянчев, братя Диневи, проф. Петко Чобанов, д-р Ирина Иванова, д-р Николай Недев, Семир Абумелих,  Мари Славова,  Денислав Суслеков. Инициативата на Радио 1 е важна и неотменна част от културния календар на Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук