11 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Реалните и иреални „Бариери“ на Георги Баев събраха колекционери и приятели в Бургас

Двукратният олимпийски шампион и колекционер Боян Радев и кметът на Бургас Димитър Николов влязоха в приятелски спор, кой притежава повече картини на големия български художник Георги Баев- Джурлата. Бургаският кмет се похвали, че има в кабинета си две картини на Баев и с удоволствие разказва на всичките си официални гости какъв световен художник се е родил в Бургас, а в сградата на общината картините на художника са десетки.  Димитър Николов каза още, че в средата на следващия месец трябва да бъде открита и обновената къща- музей на Георги Баев, на ул. „Демокрация”, в която ще бъдат изложени над 40 от картините на художника, които в момента се намират във фонда на Бургаската художествена галери „Петко Задгорски”.

на снимката: „Бариери“-те на Георги Баев събраха колекционера Боян Радев и графика и живописец Стоян Цанев

В галерията, тази вечер, беше открита изложба с над 30 непоказвани до сега рисунки на Георги Баев  от цикъла „Бариери“, който художникът разработва през 80-те години на XX век, един от най-силните и продуктивните периоди за автора.

на снимката: картините от цикъла „Бариери“ на Георги Баев са на цени от 350 до 1450 евро

За този цикъл проф. Светлин Русев казва: „Познатият Георги Баев на поетичната съзерцателност, на тишината и изтънчената лиричност в тази изложба, като че ли е останал някъде в спомените, изместен от реални и иреални бариери, от една мощна експресия, в която стаената болка и самотният вик в пространството се срещат някъде между стремежа за свобода и преградите, които времето и самите ние носим в себе си”.

на снимката: кметът на Бургас Димитър Николов е горд, че има в кабинета си две картини на Георги Баев

Изложбата беше открита от председателя на СБХ Бургас Георги Динев в присъствието на семейството на художника.

на снимката: синът на Георги Баев- Иво Баев и съпругата на художника

Георги Баев е роден в Бургас, 1924 г. През 1949 г. звършва специалност живопис в Художествената академия в София, в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов.През 1986 г. Баев става носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства.

 

Представен е в 34-томния речник на изкуствата на лондонското издателство “Макмилън”, многократно номиниран за “Мъж на годината”, “Личности с влияние”, “Кой-кой е” на американски и английски биографични институти. Баев е и почетен член и член-кореспондент на Австрийското обединение на художниците „Кюнстлер хаус“ – Виена; почетен член и член-кореспондент на Японската асоциация на художниците „Ника-кай“.

Носител е на наградата „Владимир Димитров — Майстора“, както и на много други национални и международни отличия. Георги Баев умира 2007 г. в Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук