9.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Революционно откритие: Нова терапия променя живота на болните от левкемия

Нов медикамент за лечение на левкемия позволява на човешкия организъм сам да се пребори със заболяването и след тригодишна употреба приемът да бъде спрян. Оказва се, че около 25% от болните с хронична левкемия могат да спрат своето лечение, ако използват въпросния медикамент. Това съобщиха днес родни хематолози, като определиха откритието като революционно. То дава възможност за пълноценен живот на болните и много добра преживяемост.

Към днешна дата около 520 души страдат от хронична миелоидна левкемия. Доскоро заболяването е причинявало фатален край няколко години след диагностицирането му.

Новата терапия обаче променя живота на болните, информира проф. Жанет Грудева, национален консултант по хематология:

„Тази новина е революционна. Първо, защото това е доказателство в действие на онова, което трябва да се случи и за другите скъпи медикаменти. Даден обществен ресурс за лечение и постигнат качествен впечатляващ терапевтичен резултат. От друга страна, освободеният ресурс вече от тези лекарства при спряно лечение на част от пациентите, които отговарят на изискванията, може да бъде пренасочен за други нови иновативни терапии, към които пациентите да имат достъп. Ремисия без лечение”, каза Грудева, цитирана от dariknews.bg. На 24 май тази година Европейската агенция по лекарствата е включила възможността лечението да бъде спирано при строго конкретни изисквания. Това е първата стъпка към пълното излекуване на пациентите, категорична е проф. Грудева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук