9.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Регионалната библиотека организира изложба по случай 90 г. от рождението на актьора Георги Попов

В навечерието на Международния ден на театъра Регионална библиотека „П. Яворов” представя изложбата „Ето ме целият – просто артист”, която е посветена на 90-годишнината на актьора Георги Попов. Обичаният артист е роден на 22 март 1924 г. в село Веселие, но по-късно семейството му се преселва в Бургас, където той завършва прогимназия, а след това и класическа гимназия.

©Снимка: zonaburgas.bg /архив/
©Снимка: zonaburgas.bg /архив/

Тук в Бургас, където има множество театрални самодейни състави и талантливи професионалните актьори, Георги Попов завинаги „прихваща” театралната магия. С признателност по-късно ще си спомня за учителя си по литература Табаков, чийто часове завършват с рецитации на „Хамлет”, „Тартюф”, „Фауст”, за учителя по френски Тузчиев, който ръководи театралния състав на класическата гимназия, за общия дух и съучениците–съмишленици Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Милка Янакиева, Любомир Бодуров, Георги Раданов. В театралната школа има шанса да бъде обучаван от най-големите майстори Боян Дановски, Николай Масалитнов, Стефан Сърчаджиев, Кръстьо Мирски.

Георги Попов е артист по дух и призвание, еднакво убедителен и в гротеската, и в трагедията. Актьорът има над 120 роли в театъра и над 20 – в киното. Върхови постижения на българската комедия за онова време са Манчо от „Вражалец”, Остап Бендер от „12-те стола”, Тартюф. И още знакови роли – Меркуцио от „Ромео и Жулиета”, Искиердо от „Монсерат”, Мендере от „Призраци”, Фирс от „Вишнева градина”, Охлю-Бохлю от „Мата Хари” и последната – в „Майстор Солнес” от Ибсен. Георги Попов е дна от големите филмови звезди на родното кино. Още се помнят ролите му в „Ребро Адамово”, „Хитър Петър”, „Невероятна история”, майор Вайс от поредицата „На всеки километър”. Немалка част от творческото му битие преминава в Народния театър, после в театър „Сълза и смях”. Изненадващо за всички в разцвета на творческите си сили, огорчен и раочарован, през 1972г. загърбва столицата и се оттегля в Бургас и Черноморец. Както сам споделя, най-престижните си роли изиграва в Бургаския театър и най-пълно изявява многопластовия си талант.

Георги Попов е носител на най-високите театрални отличия, но към титлите и званията се е отнасял с присъщото си тънко чувство за хумор. Не е членувал в политическа партия. Бил е духовен човек, с остро чувство за достойнство и невероятно забавен. Богата артистична личност.

В изложбата са използвани  материали от личните архиви на актьора и неговата съпруга – балерината Люба Колчакова, дарени на библиотеката със съдействието на Милка Колчакова и Румяна Емануилиду. Представени са много снимки от култовите му роли – предимно от бургаския му период, публикации, отразяващи творческия му път,  награди, ордени, програми на бургаски театрални спектакли, както и два маслени портрета – от известната художничка Елза Гоева и от режисьора – художник Неделчо Нанев.

20 март 2014 г. начало: 16.00 ч. зала на библиотеката, ул.”Булаир” 10

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук