14.3 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Регионалният съвет за развитие на югоизточен регион заседава в Бургас

Заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет  на Югоизточен район се проведе в Бургас. В него участие взеха заместник-министъра на регионалното развитие Иван Аспарухов, зам.областният управител на област Бургас Севдалина Турманова, представители на министерства, областните управители и кметове на общини в Югоизточен район, представители на организациите на работодателите и синдикатите, областните администрации, представители на Управляващите органи на Оперативните програми, академичните среди на територията на района, НПО и други.

Членовете на  съвета обсъдиха и приеха промени във Вътрешните правила за работа на Регионалния координационен комитет на  Югоизточен район. Представени бяха новите членове на Регионалния координационен комитет – представители на  Управляващите органи на Програмите за периода 2014-2020 г. и представители на Регионалния съвет за развитие в Комитетите на наблюдение на ОП 2014-2020г.

Особено внимание бе отделено на  Целенасочената  инвестиционна програма (ЦИП) в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, пограничните, планинските и полупланинските слаборазвити райони. Стратегическият пакет за Странджа – Сакар  е насочен  към  балансиране на месната икономика, укрепване на човешките ресурси  и административния капацитет, обновяване  на инфраструктурните системи и превенция на рисковете, както и постигане на балансирано пространствено развитие чрез трансгранично сътрудничество.  Представени бяха и приоритетните проекти за финансиране от държавния бюджет в района на Странджа-Сакар, а заинтересованите страни имаха възможност да се включат в обсъждането им.

Управителят на Областния информационен център в Бургас – Евелин Кузманов запозна присъстващите с напредъка в усвояването на СКФ в Югоизточен район към  месец ноември 2015 година. Общият брой сключени договори по оперативните програми в ЮИР с натрупване към 09.11.2015г. е 1054 бр. на стойност 2 523 985 603 лева. Най-голям  брой проекти имат областите  Бургас – 372 бр.  и  Стара Загора – 332 бр., следват област Ямбол -178 бр. и област Сливен – 150 бр. На срещата бяха  представени и възможностите за финансиране по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.  и   ОП „Инициатива за МСП“ 2014 – 2020 г.

Служители от „Географика“ ООД представиха проект на Методически указания за изработване на концепции и схеми за пространствено развитие. Целта на проекта се  изразява в осигуряване на методическа подкрепа на органите, отговорни за изготвянето, съгласуването, приемането, наблюдението и актуализацията на регионалните схеми за пространствено развитие на районите от ниво 2, регионалните схеми за пространствено развитие на областите и концепциите за пространствено развитие на общините.

В края на заседанието, зам. областният управител Севдалина Турманова, която бе й председател на проведеният форум, предаде председателството на съвета за първото  шестмесечие  на 2016 г.  на област Стара Загора.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук