14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Регионалното депо за отпадъци ще е готово в срок

При днешното си посещение на новото Регионално депо „Братово – запад“ министърът на МОСВ Ивелина Василева и кметът Димитър Николов бяха единодушни, че се прави всичко възможно обектът да бъде приключен в срок, за да не плащат жителите на Бургаска област глоби на ЕС за забавянето.

Изпълнени са 95 % от предвидените дейности по проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Бургас“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“, в изпълнение на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №DIR-5102118-C001/25.08.2011 г. Общият размер на привлеченото европейско финансиране е 43 млн. лв., а срокът за изпълнение е до края на 2014 г.

„Парите по оперативна програма „Околна среда“ вече са отблокирани, но в цялата страна почти няма проект по нея без забавяне. Браво на Община Бургас, че е успяла да придвижи успешно до финала това мащабно начинание“, каза министър Василева.

„Наложи се да отклоним собствени средства от други проекти, за да плащаме на изпълнителя в условията на спрени средства по ОПОС. Важното е, че успяваме да влезем в сроковете и разплащанията от министерството се възобновиха“, каза Димитър Николов.

Министър Василева, кметът и заместникът му Атанаска Николова направиха оглед на внушителното съоръжение, което ще се ползва от 210 населени места с близо половин милион жители. Там се отварят и около 50 нови работни места.

С реализиране на проекта ще се постигнат следните цели:

– Драстично намаляване на количествата отпадъци, насочени за депониране, респективно редукция в размера на дължимите отчисления по чл. 64 на ЗУО.

– Преустановяване използването на нелицензираните депа и съсредоточаване на отпадъчния поток към контролирано регионално депо;

– Осигуряване на предварително третиране на отпадъците преди депониране;

– Оптимизация при превоза на дълги разстояния чрез претоварни станции /Карнобат и Несебър/ и високоефективни транспортни средства за пренасяне на отпадъците;

– Разделно събиране на специфични отпадъци, например отработени масла, батерии и акумулатори, излезли от употреба МПС, електрическо и електронно оборудване, утайки от ПСОВ и биоразградими отпадъци, отпадъци от строителна дейност;

– Компостиране и сепариране на рециклируеми отпадъци на депото;

– Екологично депониране, с възможност за оползотворяване на биогаза.

Регионално депо „Братово – запад“ е  изградено на територията на с. Полски извор, община Камено, и е комплексен обект, включващ:  Клетка 1 и площадкова инфраструктурата,  инсталация за сепариране на генерираните количества отпадъци, инсталация за компостиране на биоразградими отпадъци, площадки за рециклиране на строителни и едрогабаритни отпадъци от домакинствата, екопарк за временно съхранение на опасни и други специфични отпадъци от домакинствата, както и оборудване,  необходимо за нормалната експлоатация на депото.

 

Клетка 1

Клетка 1 е  разположена  на обща площ от 6 хектара,  с капацитет 500 000 тона и и с обем 450 000 куб. м., период на експлоатация 5 г. – 2015-2019 г. Следвайки тенденциите и политиката за управлението на отпадъците в ЕС и Република България, на територията на Клетка 1 ще се депонират само така наречените „крайни отпадъци“, т.е. само тези отпадъци, които не биха се използвали повторно или рециклирали. Имайки предвид  инсталациите, които са доставени на депото  за сепариране и компостиране – експлоатационния живот на Клетка 1 може да бъде удължен от 6 до 7 години. Това от своя страна ще допринесе за изпълнение на националната политика за управление на дейностите на отпадъците, чиято основна цел е все по-голям процент от генерираните отпадъци да се рециклират и/или използват повторно и да се намали обемът на отпадъците, които подлежат на депониране.

 

Сепарираща инсталация с капацитет 80 000 – 100 000 т./год. смесени битови отпадъци

Инсталацията за сепариране е предназначена за неопасни битови отпадъци, с цел осъществяване на предварителното им третиране до достигане на критериите за последващото екологосъобразно рециклиране или оползотворяване. Битовият отпадък, който може да бъде сортиран с инсталацията, е  минимум 216 тона дневно и максимум 306 тона дневно, в зависимост от режима на работа. В резултат от експлоатацията й ще бъдат постигнати поставените индикативни цели за рециклиране и опозотворяване на битови отпадъци, заложени в Националната програма за управление  дейностите по отпадъците:

– Намаляване на теглото на постъпилите на територията на регионално депо неопасни отпадъци, предназначени за депониране;

– Максимално увеличаване на теглото  на постъпилите отпадъци, годни за последващо  рециклиране или оползотворяване.

 

Компостираща инсталация  с капацитет 13 000 т./год. разделно събрани зелени и градински отпадъци

На площадката за компостиращата инсталация са разположени две сгради: Компостиране – фаза 1 и Склад за съхранение на готовия компост. Оформени са площадки за компостиране – фаза 2; приемна зона за зелени отпадъци, подлежащи на компостиране; рафиниране и сортиране на готовия компост. За отстраняване на газообразните замърсители в инсталацията се използва   биофилтър.

Предложеният метод на компостиране е в две последователни фази: разлагане или ферментация и фаза зреене. В края на втората фаза е налице стабилизиран готов компост, който може да се използва като почвен подобрител за повишаване на плодородието.

 

Стопански двор

На територията на стопанския двор се разполагат необходимите сгради и съоръжения, осигуряващи нормалната експлоатация на Регионалното депо „Братово – Запад“.

 

Площадка за третиране на строителни отпадъци

Годишното количество строителни отпадъци, които трябва да постъпят на площадката за обработка, е 60 000 т. На площадката ще бъде инсталирана инсталация – трошачка с капацитет от 50 т./час, като натрошените материали ще се разделят по фракции, което ще даде възможност част от рециклираните строителни материали да се използват отново в строителството.

 

Площадка за третиране на едрогабаритни отпадъци

На площадката ще бъде разположена дробилка за едрогабаритни отпадъци, която ще може да приема и обработва 20 000 т./годишно отпадъци, с капацитет  15 т./час.

Входящият мониторинг и контрол на постъпващите отпадъци ще се осъществява чрез електронен кантар, оборудван с компютърна система и необходимия софтуер за функционирането му. При преминаването на превозните средства през автомобилната везна, те се подлагат и на дозиметричен контрол – в случай, че се установят радиоактивни отпадъци, този автомобил не се допуска вътре в депото и трябва да се върне при собственика на возените отпадъци. На излизане от площадката на стопанския двор и депото, задължително отново се минава през електронен кантар, монтиран на изходящата лентата  на пътя. За служителите, работещи на Регионалното депо, е изградена Административна сграда, отговаряща на всички съвременни изисквания. В сградата е разположена лаборатория, в която ще се следят отделни  показатели на инфилтрата.

 

Локална пречиствателна станция за отпадни води

Технологията на Локалната пречиствателна станция за отпадни води е базирана на модулна инсталация, в която са комбинирани процеси на механично пречистване и физико-химично пречистване. Технологичната схема на пречистване предвижда генерирането на два отпадъчни потока: поток условно пречистена вода, която ще отговаря на изискванията за заустване в градска канализация, и поток, който представлява технологично отпадъчен инфилтрат от процеса на обработка и промивка.

 

Екопарк за временно съхранение на опасни отпадъци и рециклируеми отпадъци от населението

Екопаркът е разположен на площ от 1150 м2. На него се намират контейнери за разделно събрани отпадъци и са обособени следните участъци: площадка с контейнери за хартия, картон, стъкло, метали, пластмаси, дърво и др. отпадъци от домакинства; площадка за събиране на гуми; пункт за излезли от употреба домакински електроуреди; център за опасни отпадъци от населението.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук