13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Режат лентата на ларгото през април

Градското ларго в Бургас ще бъде готово до края на април. Това обещаха днес от фирмата изпълнител на обекта „Трейс“ и проектантът арх. Петко Йовчев. 21 хил. кв. м. общо ще бъдат покрити с инстанбулски плочки, произведени по немски лиценз. Те били с изключително високо качество и мразоустойчиви 50 пъти над БДС. Доставката им и монтажът са изчислени на 50 лева и 16 стотинки на кв.м., съобщи арх. Йовчев.  Цената на първия етап от проекта за реконструкцията на градския център е 3 милиона и 151 хиляди лева. Парите са спечелени по европейски проект.

Изпълнителните на обекта днес бяха подложени на кръстосан разпит. Те отговаряха на въпроси, свързани с избора на фирмата изпълнител, надеждна ли е  дренажна система, не са ли прекалено тесни и сиви плочките . Архитект Йовчев призова бургазлии за търпение и каза, че площадът  ще е монохромен на цвят за да изпъкнат акцентите- цветни мозайки, зелени островчета, монтирано осветление и пластики.

Общинският съветник Ваклин Стойновски имаше няколко въпроса към администрацията. Той попита защо не са наети двойно повече работници за да се съкратят сроковете. Според него организацията на ремонтните дейности  е повече от безобразна. Калта, която газят бургазлии и нахвърлените дървени скари можели да бъдат избегнати с обезопасени коридори за движение на хората. От „Трейс“ отговориха, че е нямало как да се спре достъпа до магазините по търговската улици.

Кметът изглеждаше леко обиден от твърденията, че срокът за изпълнение на обекта е така изчислен, че да се реже лентата на площада, предизборно. Николов дори предложи, за да се избегнат политически спекулации, да се издаде мораториум за изпълнение на всякакви проекти по време на избори и всичко в държавата да замре.

Последно се разбра, че районът около „Часовника“ с полегналите плочи, които много бургазлии оприличават на гробище, ще бъде запазен в този си вид и интегриран в проекта, както и градинката пред хотел „България“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук