12.1 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Рекорден брой участници във Втория Национален фолклорен фестивал „Созополска дъга”

Броени дни остават до началото на второто издание на Националния фолклорен фестивал „ Созополска дъга” , който събира под покрива на НЧ”Отец Паисий” цвета на българската фолклорна музика, песен и танци. Фестивалът е посветен на Деня на християнското семейство и християнската младеж и се осъществява с подкрепата на община Созопол.

До този момент вече са се записали за участи близо 550 индивидуални и групови изпълнители, което е рекорд, директорът на фестивала музикалният педагог Пенка Запрянова. „ Продължават да пристигат заявки за участие от цялата страна”, допълни тя и изрази удовлетворението си, че само за една година фолклорният фестивал е успял да привлече интереса на цялата фолклорна общност в страната.

Фолклорният фестивал има конкурсен характер и квалитетно жури ще оценява участниците. Сред членовете на журито са Даниел Спасов от предаването по БНТ „Иде нашенска музика”,Илка Димитрова от програма „Хоризонт” на Националното радио,Росен Богданов , секретар на Международната федерация на фолклорните фестивали,Павлина Тодорова, преподавател от Варненското музикално училище, нейният колега Николай Докторов- преподавател по кавал и Саша Стоянова от Съюза на читалищата в България. Участието на подобни уважавани имена е гаранция за високото ниво на созополския фолклорен фестивал.

В рамките на двудневния парад на българския фолклор ще се проведе и конференция „Фолклора и децата” , в която ще вземат участие както художествени ръководители на състави и групи, така и музикални педагози от цялата страна. Обмяната на опит и добри практики в привличането на деца и младежи към хубавата българска народна музика, както и проблеми в осъществяване на дейността на фолклористите ще са сред темите на конференцията.

Новото в тазгодишното издание на фестивала е включването в конкурсната част на раздел „Хореография” и възможността на най- добрите танцови групи и състави да сепредставят на созополска сцена. Другото ново е ревю на народни носии.Фестивалът ще бъда официално открит на 21 ноември, събота от 10.00 часа в залата на НЧ „Отец Паисий”, а от 11.00 часа започва конкурсната програма.

Гала- концертът и награждаването на победителите в различните категории ще бъде от 15.00 часа на 22 ноември, неделя.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук