11 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Ремонтът на „Богориди” може да започне в началото на есента

Изцяло нова настилка с обособени няколко атрактивни зони за отдих се предвиждат в проекта за реконструкция на ул. „Богориди”, припомни Теодора Цанева от дирекция „Европейски политики и програми” към община Бургас. Тенденцията в реконструкцията, вече заложена от първия етап по обновяването на ул. „Александровска”, ще продължи в идеята за клавиши на пиано в настилката.

„В края на улицата, в близост до Приморски парк, ще се превърнат във вълна, която ще напомня, че наближаваме морето и водните площи”, обясни още Цанева. По нейните думи, ще се подобри микроклимата на средата на улицата. „Между улиците „Лермонтов” и „Демокрация” ще се поставят на няколко места дървени перголи, на които ще се разположат увивна растителност. Тъй като габаритът на улицата и състоянието на подземната инфраструктура не позволяват засаждането на висока дървесна растителност”, обясни Цанева. Тя обясни, че един от проблемите на улицата е, че тя е твърде слънчева и няма възможности за оросяване.

„На по-широките места на улицата, местата около Археологическия музей, уширението с пресечката с улица „Симеон Първи” и Грамофона, ще разположим няколко атрактивни зони за отдих”, посочи тя. По нейните думи, около Грамофона ще има зона със зелени и водни площи. Цялостната реконструкция на булеварда се предвижда да струва милион и седемстотин хиляди лева. Като тези средства се очакват да се усвоят по новата Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 година“. През новия програмен период общината започва и с други новите проекти за реконструкция на пешеходните зони – улиците „Алеко Константинов”, „Георги Кирков” и „Батенберг”. Тази реконструкция ще се случи по същото време, по която ще се реализира и ул. „Богориди”. 

Цанева обясни, че Програма „Региони в растеж” не е одобрена все още от Европейската комисия. „Към момента ние знаем нашия индикативен бюджет за целия период и подготвяме инвестиционната програма, която ще съгласуваме с МРРБ. Тази програма представлява индикативен график за реализацията на всичките ни предвидени проекти по тази оперативна програма в периода до 2020 година”, допълни тя. Цанева обясни, че подготвителните процедури са доста продължителни и общината използва времето за да бъде готова с проектната документация. „Амбицията ни е в края на туристическия сезон, началото на есента, да започнем със строителството”, каза още Цанева. По нейните думи, през следващия туристически сезон улицата трябва да бъде изцяло обновена, ако няма забавяне. / Агенция „Фокус“

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук