20.4 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Реставрират две църкви в града на ЮНЕСКО по проект „Вяра в Несебър”

В Несебър започна реставрацията на две църкви „Св. Параскева” и „Св. Йоан Кръстител. Възстановяването на храмовете е по проект ”Вяра в Несебър” по оперативна програма „Регионално развитие” и е на стойност над 1 600 000 лв. Градът на ЮНЕСКО иска да развива поклоннически туризъм, като всички 11 храма в Стария град ще бъдат обхванати в общ туристически маршрут.

 Общината ще продължи да търси средства, за да направи достъпни за туристите и останалите храмове в града на ЮНЕСКО. С пари на фондация „Левентис” вече бяха възстановени стенописите на църквата „Св. Стефан”, очаква се фондацията да даде средства и за възстановяването на храма „Св. архангели Михаил и Гавраил”, който се нуждае от спешно укрепване. Така до лятото от общината се надяват да бъде изпълнен първият етап от „Духовния път”. Музеят вече е разработил туристическия маршрут, който постепенно  ще обхване всички 11 храма в Стария град.

 Кметът на Несебър издаде в аванс днес и новината, че след поклонническия туризъм, общината вече има идея и за развитието на сватбен туризъм. За представяне на проекта е избрана датата 14 февруари- Денят на влюбените.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук