11.5 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Реставрират седем сгради паметници на културата в Бургас по проект

„Погледни бъдещето, запази наследството“ е най-новият проект, за който Областна администрация Бургас спечели средства, по Програма за трансгранично сътрудничество България-Турция. Лично Областният управител Константин Гребенаров получи договора за финансиране от заместник-министъра на регионалното министерство Николай Нанков, на официална церемония в Хасково.

Общата стойност на проекта е 149 960 евро, а дейностите, които ще бъдат изпълнени   са изключително разнообразни. Основната сред тях включва изготвяне на архитектурни планове за реставрация на седем сгради паметници на културата в Бургас и разработване на инвестиционни проекти за реставрация на пет къщи в Яйла махала, област Къркларели.

За да бъде изпълнена една от основните цели по проекта- опазване на общото наследство на трансграничния регион, експерти и студенти ще създадат мрежа и ще събират информация за архитектурни паметници. Това ще се случи посредством социалните мрежи, които са предпочитано място за комуникация от младите хора. Идеята е да се съберат максимално много текстов и снимков материал, представящ интересни събития и факти от живота на хората в трансграничния регион. Албум „Спомени от миналото, богатство за бъдещето“ ще събере всички находки на едно място и ще бъде подарък за хората от двете страни на границата.

Вече е сформиран екипът, който ще работи по проекта. В рамките на следващия месец предстои встъпителна пресконференция и подготовка на тръжните процедури за изпълнение на част от заложените дейности.

За изминалата година, това е вторият проект, който Областна администрация Бургас печели, по линия на трансграничното сътрудничество.

„Този проект е изключително важен за мен, защото чрез него ще се спомогне за подобряване състоянието на сградите държавна собственост. Възможностите за тяхната поддръжка не са много, тъй като всички са паметници на културата и не представляват интерес за инвеститорите“ – каза Гребенаров.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук