9.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Реставрират църквата „Св. Йоан Неосветени“ в Несебър с американски пари

Американският посланик в България Марси Рийс, кметът на Несебър Николай Димитров и председателят на Българския национален комитет на ИКОМОС доц. Стефан Белишки дадоха символичен старт на  реставрацията на една от най-емблематичните и харизматични църкви в Несебър от 14 век- „Свети Йоан Алитургетос”. Реставрацията на храма ще приключи за три години.

Н.Пр. Марси Рийс- посланикът на САЩ в България :  „Съединените американски щати осигуряват финансиране за запазването и консервацията на изключителната средновековна църква от 14 век, „Свети Йоан Алитургетос”.Нашият гранд е на обща стойност 700 000 долара е осигурен чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство.”

Посланик Рийс сподели също, че в църквата „Св. Стефан” е срещнала американски туристи и се надява все повече нейни сънародници да посещават Несебър.

През лятото Несебър посреща от 30-40 000 туристи на ден и общината  полага неимоверни усилия за опазване на културно-историческото богатство на стария град, подчерта кметът на Несебър. Николай Димитров- кмет на Община Несебър: „Не всеки дава средства за култура за реставрация и за археология. Благодарение на проекта, който съвместно разработихме с българския комитет на ИКОМОС с ръководител доц. Белишкии,  бяхме одобрени от комисията, за да спечелим този проект от Посланическия фонд на нейно Превъзходителство посланика на САЩ. Аз съм много щастлив, че след Фондация „Левентис” и всички други спомоществуватели, се вижда, че ние вървим в правия път . Тук искам да благодаря  и на нашите съграждани в Несебър, които подкрепят общината във всички начинания и затвърждават името на Несебър в списъка на градовете със световно, културно наследство.”

Проектът за реставрация на  „Свети Йоан Алитургетос” предвижда съхраняване, както на паметника в руинен вид, така  и  декоративната украса на храма.

доц. Стефан Белишки- председателят на БНК на ИКОМОС: „Както виждате в момента състоянието на църквата е руинно, тя е загубила част от оригиналните си елементи, но дори това, което  е достигнало до нас е толкова  богато носи толкова голяма информация, че си заслужава тя да бъде съхранена”.

Църквата е част от така наречения „Духовен път”, който включва всички обновени храмове  в града на ЮНЕСКО, които са отворени за туристи. Част от храмовете са  реставрирани с  европейски средства, останалите с пари от Фондация „Левентис”.

Посланик Марси Рийс разгледа църквите „Христос Пантократор”, св. „Йоан Кръстител”, „Св. Спас „  Старата Митрополия и „Св. Стефан”.

Преди да премине по „Духовния път” американският посланик Марси Рийс беше посрещната пред портите на Стрия Несебър по стар български обичай с хляб и сол.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук