18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Референдум 2016 влиза в Парламента

„Независимият кандидат-президент и инициатор на подписката за Референдум 2016 Веселин Марешки и неговият екип са готови да се преразгледат необходимостта от някои въпроси, които бяха първоначално вписани сред исканите в подписката за пряко допитване до народа. Това стана ясно, след като ГД ГРАО изнесе резултатите от проверката на участвалите българи. Съгласно тях, за директно насрочване на референдум (събрани над 400 000 валидни подписа), не достигат 2644 подписа.

„Можем да разглеждаме резултатите под два ъгъла – мнително, че някой е предизвикал ситуацията, в която подписите ни да останат под необходимите 400 000 (каквато информация получихме под формата на слухове), или да приемем резултата и да продължим напред. Ние, като прагматични хора и професионалисти, ще потърсим следващата правилна крачка, за да защитим тези близо 530 000 души, които се включиха в нашата подписка. Обърнете внимание! Всеки подпис, който сме внесли е бил резултат на самостоятелната воля на съответния гражданин да намери пунктовете ни и да се впише в бланката. Не сме ходили в големи фирми, никой не ни е дал подписите от предишни такива инициативи.

За нас беше важна целта – да докажем, че българите искат промяна и да видим колко от тях са готови да загубят час-два, за да се включат в подобна инициатива. Доказахме още, че въпреки високите прагове и трудности за осъществяването, системата с референдумите работи. Тоест гражданите могат да я използват.

Поради факта, че настощият Президент оспори конституционалността на единственият въпрос, който имаме в съвпадение с една друга подписка – този за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120, декларираме, че сме готови да изчакаме решението на Конституционния съд, а ако това наложи – и да преразгледаме във времето неговото поставяне в Референдум пред българския народ. Поради зачестилите твърдения, че искам да използвам допитването за личните си цели, съм готов да се откажа и от въпроса за броя на аптеките, въпреки че е оспорваната от нас норма е противоконституционна.

Сега парламентът ще трябва да реши дали въпросите да стигнат до гражданите през октомври. Ние вярваме, че народните представители ще защитят интереса на над половин милион български граждани, които се включиха в нашата подписка. Нашият инициативен комитет държи на въпроса за въвеждане на регулация при цените на горивата. Той беше основният, който вълнува хората и с неговото решаване могат да се оставят между 2 и 3 милиарда лева годишно в икономиката на България, и по-конкретно – в домакинствата и малкия и среден бизнес.

Използвам случая да благодаря на всеки, който е отделил време да се включи в подписката ни. Няма да се откажем и ще защитим интереса на всеки от вас“, се казва в обръщение на бизнесмена и общественик.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук