12.1 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Реформаторите: Бургас има нужда от специализиран Център за социална рехабилитация и интеграция

Така броят на самоубийствата може да бъде намален

Тревожната тема  за самоубийствата сред младите хора в Бургас все още е табу, но със създаването на Център за социална рехабилитация и интеграция може да се помогне на стотици бургазлии, които изпитват притесненение да споделят състоянието си. Това е мнението на експерта по социална дейност Таня Божинова /на снимката в средата/от Реформаторски блок – Бургас. В програмата на реформаторите, които участват на местните избори с листа за общински съветници, идеята за изграждане на Центрове за социална рехабилитация и интеграция е сред основните акценти.

„В момента в Бургас няма институция, която да се грижи за адаптацията на хората с психични проблеми, преминали болнично лечение. Получава се така, че когато клиничната пътека изтече, пациентът бива изписан, но семейството му не винаги може да контролира дали той пие нужните  медикаменти”, споделя експертът.

Другият основен проблем пред навременното лечение на психичните заболявания се оказва срамът да се потърси помощ от психиатър.

„Пациентът  няма да потърси помощ сам, но в Центъра за социална рехабилитация и  интеграция неговите близки могат да получат консултация от психолози и социални работници без да се притесняват, а при необходимост да бъдат насочени и към психиатър”, казва Таня Божинова.

По нейни думи обикновено депресивните състояния се разивават при млади хора на възраст между 25-30 години и колкото по-рано се потърси помощ, толкова шансът да не се стига до по-тежки състояние е по-голям.

Едно от основните места, на които промените в поведението могат да бъдат разпознати в начален етап, е училището. Създаването на социална услуга в общността за рехабилитация на хора, страдащи от психични заболявания, с функции за превенция, ще спомогне за навременното насочвани към специализирана медицинска помощ и адекватно лечение.

На 10 октомври отбелязваме Световния  ден на психичното здраве. Той е честван за първи път през 1992 година и стартира като годишна проява на Световната федерация за психично здраве. Според данните на СЗО над 450 милиона  души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от депресии и афективни състояния. Основна пречка пред тяхното лечение е притеснението да се потърси специалист.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук