11.5 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Реформаторите в Бургас запалиха свещ за жертвите от комунизма

По традиция Реформаторски блок – Бургас и Съюзът на репресираните в България почетоха паметта на жертвите от комунистическия режим. Заупокойната молитва за душите на загиналите, отслужена от отец Стелиян, събра десетки бургазлии в храм „Св. Богородица” днес по обяд. Малко преди панихидата Реформаторският блок съобщи дълго чакана новина на Съюза на репресираните в България. А тя е, че догодина роднините на загиналите ще могат да им отдават почит пред паметника, който ще бъде изграден в градинката до Съда.

P1200573Разрешение за изграждането му бе получено преди няколко дни от Министерството на културата. Новината за монумента, който е кауза за реформаторите, бе съобщена на председателя на Съюза д-р Андрей Найденов от Константин Райков, Живко Табаков, д-р Георги Митев и техни колеги от листата на Реформаторския блок. Всички те запалиха свещ и преляха вино за душите на невинно загиналите. Само в Бургаски район броят на репресираните и убитите от комунистическия режим след 9 септември 1944 година е около 300 души.

P1200580„Въпреки тъжния повод, днес ние имаме причина за радост, защото паметникът е пряк израз на почит към невинните жертви. Техните роднини най-накрая ще има къде да ги почитат на дати, като 23 август – общоевропейски ден за почитане  паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими и 2 февруари – Ден на почит към жертвите на комунистическия режим в България”, каза д-р Найденов.

Сред вариантите за надписи на бъдещия паметник е посланието: „Нека никога повече не допуснем в отечеството си братоубийства. Нека споменът за невинно пролятата кръв гори сърцата ни като вечен огън! Нека никога повече не забравяме, че всички ние имаме една майка – майка България!”.

За Реформаторския блок и Съюза на демократичните сили борбата с комунизма винаги е била кауза. По време на синьото правителство е приет Закон за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица в периода 12 септември 1944 г. – 10 ноември 1989 г. Законът дава възможност на репресираните да получат обезщетение. Години след този закон в Бургас ще се появи и паметник на жертвите.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук