14.3 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Реформаторите искат спешен ремонт на бъдещия музей на музиката

Общински съветници от ПП „Реформаторски блок“ настояват за спешен ремонт на Шагуновата къща, която трябва да се превърне в Дом на музика. Те вече са внесли докладна-записка в местния парламент, която трябва да бъде разгледаната в края на месеца. Придобитата от общината сграда, в която е живял Георги Шагунов е в много лошо състояние, особено покрива на сградата, твърдят съветниците. Те са на мнение, че общината няма да има достатъчно време, за да спечели проекта за ремонт на сградата по ОП „Региони в растеж“ и покривът ще рухне. 

„Предвиждането за функцията на придобития имот е да бъде Дом на музиката, институция от която обществеността има нужда и в унисон с традициите на гр. Бургас, многото творци, живеещи или свързани с града ни. Предвид факта, че за цялостен ремонт и преустройство на жилището общината е изявила намерение да кандидатства с проект по Оперативна програма „Региони в растеж“, група дейности „Културна инфраструктура“, като за изготвяне на апликационна форма, възлагане на обществена поръчка и изпълнение на необходимите дейности е необходимо време, авариен ремонт поне на покрива на сградата става крайно необходим и неотложен. В противен случай съществува риск рушенето на сградата да продължи и да стане необратимо с всички последствия. Съсобственика в сградата е изразил готовност да участва съобразно квотата на собственост в ремонтно възстановителните работи. Предвид кратките срокове, единствената възможност за бърза реакция е да бъде възложено на Общинско предприятие „Общински имоти“ да извърши спешните ремонтни работи със собствени сили и средства от бюджета си“, се казва в докладната.

Сградата се намира на ул. „Филип Кутев“ № 2А. В продължение на 50 години в нея е живял именития български композитор Георги Шагунов, капелмайстор на 24-ти пехотен черноморски полк, написал стотици произведения.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук