14.3 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Реформаторският блок почете жертвите на комунизма

Реформаторският блок в Бургас и Съюзът на репресираните отбелязаха заедно 1 февруари – Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.  По традиция на тази дата  в храм „Св. Богородица” всяка година се  чете  заупокойна молитва за стотиците жертви след 9 септември.

Днешната панихида, отслужена от отец Радослав, събра десетки бургазлии, които запалиха свещи и преляха вино за душите на починалите. Сред тях бяха и близки на загиналите. „За нас е много важно да поддържаме паметта на обществото жива. Панихидите за жертвите са не само почит, те имат и по-важна цел  – да напомнят  на хората истинската история и какво се е случило по време  на комунизма.  Днес все още липсва истината за всички над 20 000 души, загинали от  режима и стотиците хиляди осъдени от Народния съд”, казаха лидерите на Реформаторския блок.

Датата 1 февруари не е избрана случайно.  Тя  е обявенa за Ден на почит и признателност към жертвите на комунистическия режим с решение на Министерски съвет от  2011г. Причината е , че именно на 1 февруари  през 1945г. комунистическият Народен съд издава смъртните присъди на тримата регенти, застанали начело на държавата в края на Втората световна война. Същата съдба среща много министри, офицери и общественици още на следващия ден.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук