13.8 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Решават съдбата на социалния блок в “Меден Рудник”, протести “за” и “против” в Местния парламент

С протести “за” и “против” построяването на социалния блок в Меден Рудник започна днешната сесия на общинския съвет в Бургас. Предстои да се гласува отмяна на решението на местния парламент за строежа на жилища за 52 социално-слаби семейства в най-големия бургаски комплекс. Точката влезе за разглеждане в общинския съвет, след като жителите на Меден Рудник скочиха срещу построяването на блока и събраха 4 000 подписа. Според тях общинската администрация се готви да построи цигански блок в близост до училище и детска градина и той ще се превърне в печално известния бл. 20 в Ямбол.

 

От групата на ГЕРБ, които подкрепиха предложението на кмета за построяването на социалните жилища, бяха категорични, че в списъка за настаняване са български семейства, с ценз и със здравословни проблеми. В залата на общинския съвет бяха дошли майки със своите бебета, които също от години чакат за настаняване в общински жилища.

 

Заместник кметът Красимир Стойчев информира съветниците, че в Бургас има подадени 873 молби за настаняване в социални жилища, от началото на годината са постъпили още 123 и нито една от тези молби не е от циганско семейство.

 

Дебатите продължават с размяна на остри реплики между групите на НФСБ и ГЕРБ. Гербаджии излязоха с декларация и обвиниха групата на НФСБ, че насажда етническа омраза и манипулира хората. От НФСБ контрираха ГЕРБ и общинската администрация, че са скрили истинските си намерения да построят ново циганско гето в Меден Рудник.

 

Новата сграда трябваше да бъде построена по всички европейски стандарти на стойност 4 милиона лв. – средства, които Община Бургас щеше да получи безвъзмездно, тъй като спечели проект в конкуренция с 30 други общини.

 

Заради обидните реплики и подвикване от място, председателят на общинският на общинския съвет Снежина Маджарова наказа групата на НФСБ със “забележка”. Персонално наказание получи и Валентин Касабов.

 

Очаквайте видео репортаж!!!

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук