14.3 C
Бургас
сряда, май 15, 2024

Решение по казуса „Дюнигейт“, съдът отмени забраната за строителство

На терена в местността „Кокала” в Несебър започва да се строи отново. Случаят нашумя в началото на 2013 год. под името „Дюнигейт“ и предизвика значителен обществен и медиен интерес.  Багерите влизат отново, след като на 14 февруари Административен съд Бургас постанови, че заповедта на  РДНСК, с която бяха отменени разрешението за строеж и одобрените инвестиционни проекти, е незаконосъобразна.

На 4 януари 2013г.  РДНСК отмени разрешението за строеж на фирма „СЛЕ Груп” ЕООД, издадено от  главния архитект на Община Несебър и одобрените инвестиционни проекти за обект „Еднофамилни жилищни сгради и жилищна сграда за сезонно обитаване с обекти за обществено обслужване“.

В мотивите си, съда е приел, че заповедта е незаконосъобразна, постановена в нарушение на материалноправните норми и следва да бъде отменена, тъй като не са налице допуснати от Главния архитект на Община Несебър нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията при одобряване на инвестиционните проекти и при издаване на разрешението за строеж.

Административният съд е приел, че доказателствата по делото оборват твърдението на строителния контрол  за липса на техническа възможност за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура, поради липса на изградени в района такива мрежи. Установено е по делото, че електрическа, водоснабдителна и канализационна мрежи има изградени и функциониращи в непосредствена близост до имота, за които мрежи самия административен орган е издавал разрешения за тяхното ползване.

Припомняме, че скандалът „Дюнигейт” избухна в началото на 2013 . Тогава министърът на земеделието в кабинета на ГЕРБ Мирослав Найденов дойде лично на терена, за да види как скандалните 29 декара са били изкарани от Горския фонд и са станали урбанизирана територия. През 2007 г. Националното управление по горите изключва терена от Горския фонд със съответното становище на еко инспекцията в Бургас, че това не е екологичен обект.

Управителят на фирмата инвеститор СЛЕ груп Станимир Стоянов още тогава заяви , че доброволно са спрели строителните дейности докато излезе становището на назначената междуведомствена комисия, но ако сделката се стопира ще си търсят правата в съда.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук