13.8 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Решено! Факултет по “Обществено здраве и здравни грижи” в Бургас ще има 

Днес в пленарната зала на Народното събрание с пълно мнозинство, бе гласувано и прието решението за откриване на Факултет по “Обществено здраве и здравни грижи“ към бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров”.

Бургаските депутати от ГЕРБ благодарят за подкрепата на всички, които подкрепиха каузата и дълго време я отстояваха до окончателното й реализиране. За да се стигне до днешното решение месеци наред работиха местна и законодателна власт, както и ръководството на висшето учебно заведение.

Миналата седмица,  решението бе подкрепено и от постоянните парламентарни комисии по образование и наука, и по здравеопазване. В последната от ПП ГЕРБ-Бургас има двама представители, д-р Галина Милева и Семир Абу Мелих, които активно работиха по темата.

„Радваме се, че стотици бъдещи студенти скоро ще прекрачат прага на учебното заведение. Всички видяха пред какви трудности бяхме изправени, как от трибуната на НС неведнъж търсихме диалог и задавахме въпроси на ресорните министри какво се случва с Факултета по „Обществено здраве и здравни грижи”, защо се пренебрегва и бави финализирането на този процес. Това, че всички се обединихме около днешното решение е нещо наистина много важно за целия регион”, коментира народният представител д-р Галина Милева след гласуваното решение в НС.

„Убеден съм, че ще има голям интерес от страна на бъдещите студенти, които ще предпочетат Бургас за получаване на нужната квалификация. Амбицията ни е тези кадри да останат да работят в града”, каза бургаският депутат Семир Абу Мелих.

Неведнъж кметът на община Бургас Димитър Николов също е заявявал категорично необходимостта от създаването на подобен факултет в морския град. Той ще отговори на широките обществени потребности от създаването на нов тип професионалисти по здравни грижи и медико-социални дейности.

Не на последно място притокът на нови студенти ще допринесе за утвърждаване на Бургас като академичен център и за развитието на града и на Югоизточен регион. В капиталовата програма на Община Бургас за 2012 г. бе заложена сумата от 200 000 лв.  за осъществяване на строително-монтажни дейности по построяването на сградата на факултета.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук