14.3 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Решено: 660 лева за такси на година в Бургас

Общинските съветници одобриха годишният размер на данъка върху таксиметров превоз на пътници за общината да е 660 лева. Те приеха Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определяне на размера на местните данъци на територията на община Бургас. Предложението бе прието с 34 гласа „за“, 6 „против“ и 3 „въздържал се“.

По време на заседанието председателят на Общински съвет – Бургас Костантин Луков посочи, че са постъпили и други предложения от превозвачи от таксиметрови компании, подписани с подписка, в която те предлагат данъкът да е 300 лв. като са предоставени съответно и мотиви за това. Подобно е предложението и на неправителствена организация. Луков допълни, че предложението на Комисията по Международно сътрудничество е данъкът да е 720 лв., а на Правната комисия – 900 лв. Последното предложение на вносителя е данъкът да е 660 лв. Предложението предизвика дебати.

Според Ангел Божидаров, общински съветник от НФСБ, 660 лв. не е реална стойност за данъка. Общинският съветник от НФСБ д-р Бойко Миразчийски посочи, че предложението на групата е данъкът да е 480 лв. Той допълни, че групата на политическата сила в Общинския съвет е провела разговори с хора от таксиметровия бранш. Сред мотивите на предложението му е, че средната заплата на шофьорите на месец е около 400 лв. при положение, че се вземат предвид 20 работни дни на месец. Чрез данък от 480 лв., разпределено средно на месец се пада по 40 лв., а на ден – по 2 лв. Д-р Миразчийски добави, че по този начин няма да се наложи таксиметровите шофьори да вдигнат цените на услугата. Костантин Луков посочи, че това предложение не може да се вземе предвид, тъй като не е представено в писмен вид.

Последваха и коментари и от групата на БСП. Общинският съветник от ПП ГЕРБ Димитър Людиев заяви, че тези изказвания са популистки и предложението на групата на НФСБ е трябвало да бъде направено по време на гледането на промените в комисиите. В залата присъстваха и представители на таксиметровия бранш. Те обясниха, че с въвеждането на подобен данък много хора от бранша ще се насочат към нелегална дейност и посочиха, че са възможни предстоящи протести.

Кметът Димитър Николов обясни, че водачите имат право да са недоволни и да протестират, тъй като живеем в демократична държава. Той посочи, че за първи път се налага този данък и е въведена сумата от 900 лв., за да се установи дали има събираемост след първата година, за да се прецени дали да има промени след това, за да се намери баланс. „Нека сте недоволни, но нека има уважение“, отговори кметът на призивите на таксиметровите шофьори в залата.

Докладна записката е входирана от кмета на Община Бургас Димитър Николов. Във документа е посочено, че със Закон за допълнение на Закона за местните данъци и такси от 22 април 2016 г. е въведен нов вид местен налог – Данък върху таксиметров превоз на пътници. Правомощие на Общинския съвет е определянето на размера на данъка в законоустановени граници от 300 до 1 000 лв. В докладната се уточнява, че като нов вид местен доход и предвид повишаващото се качество на живот в града, чрез подобряване на градската среда предложението е при първоначалното приемане на размер на данъка той да бъде ориентиран към предвидения в закона максимален праг.

В Глава втора от Наредбата се създава нов раздел VII „Данък върху таксиметров превоз на пътници”. Данъчно задължените лица, посочени в този раздел, се облагат с данък върху таксиметров превоз на пътници за извършваната от тях или от тяхно име дейност по таксиметров превоз на пътници. Данъчно задължените лица по този раздел са превозвачите, притежаващи удостоверение за регистрация, издадено от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” и разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници, издадено от кмета на съответната община по Закона за автомобилните превози.

В докладната се посочва, че първоначално годишният размер на данъка върху таксиметров превоз на пътници да е 900 лв. като реално заплатеният месечен налог е 25 лв., ако на автомобил са регистрирани повече от един водач. Тази Наредба влиза в сила от 01 януари 2017 г. Обсъждането и въвеждането на Патентен данък за таксиметровите шофьори предизвика протест в Бургас през месец април. Според хората, които присъстваха на протеста в началото на годината, въвеждането на подобен данък ще унищожи този бранш, тъй като таксиметровите шофьорите не заработват такива суми./ ИА „Фокус“

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук