14.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

РЗИ-Бургас разпореди предпазни мерки срещу вируса „Зика”

РЗИ-Бургас разпореди предпазни мерки срещу вируса „Зика”, предаде репортер на Радио „Фокус”– Бургас . От информацията, съдържаща се в епидемиологичните бюлетини на засегнатите страни, в момента се наблюдава интензивен епидемичен подем с увеличаващо се разпространение на болестта в Бразилия, Колумбия, Ел Салвадор, Венецуела,Суринам, Френска Гвиана, Хондурас, Мексико, Панама и Мартиниците.

Спорадично е разпространението на Зика вирусна инфекция в Гватемала, Парагвай, Порто Рико, Барбадос, Сейнт Мартин и Хаити. „Зика” вирусна инфекция се причинява от РНК вирус (Зика вирус), който се пренася посредством ухапване от заразен комар от групата „Аедес”. За Европа рискът от пренасяне на заболяването и разпространението му сред комарите е много нисък, поради зимния сезон, но поради интензивните връзките на отделни страни от ЕС със засегнатите страни от Латинска Америка вече са регистрирани внесени случаи при хора от Великобритания, Франция, Холандия, Германия и др.

За България рискът е ограничен поради ограничените връзки със засегнатите държави в Латинска Америка, но наличието на биотопи на комари от вид „Аедес албопиктус” в Бургаски регион не може да го изключи, уточняват от РЗИ. От регионалната здравна инспекция посочва, че тигровият комар е потенциален преносител на вируса, ако бъде заразен след ухапване на завърнали се от ендемични райони болни и вирусоносители. Активен е и през деня, укрива се и размножава в близост до човешките жилища, предупреждават от здравната инспекция.

Основни симптоми на заболяването са повишена телесна температура, обрив по тялото, мускулни и ставни болки, конюнктивит, отпадналост, които обичайно отшумяват в рамките на 4 до 7 дни. Рядко причинява заболяване при хората и в около 80% от случаите протича безсимптомно, уточняват от РЗИ-Бургас. Причинно-следствена връзка все още не е окончателно потвърдена между Зика вирусна инфекция и някои аномалии/микроцефалия/ или вродени аномалии на ЦНС при новородени, чиито майки са преболедували от Зика вирусна инфекция по време на бременността. Към момента не съществува специфична имунопрофилактика и специфична антивирусна терапия.

Хората , които планират пътуване в засегнатите райони, трябва да имат предвид следното: да използват индивидуални предпазни средства срещу комари: дрехи с дълги ръкави и крачоли, които да предпазват откритите части на тялото. Репеленти/вещества,отблъскащи комарите/приложението, на които е спорединструкциите на производителя. Не е препоръчителна употребата на репеленти въз основа на веществото DEET (диетилтолуамид) при деца до три месеца, бременните могат да ги използват. Индивидуалните предпазни средства да се ползват през цялото време, в т.ч. сутринта, през деня и късния следобед до вечерта, когато е най-високата активност на комарите.

Препоръчително е да се нощува в стаи, на които прозорците са с мрежа против комари или леглото да е оборудвано с мрежа срещу насекоми. Бременни или жени, които планират бременност, задължително да се консултират с лекар, преди да предприемат пътуване до засегнатите държави. Силно препоръчително е пътуването да бъде отложено, особено ако крайната дестинация е държава с увеличаващо се или широко разпространение на болестта. Ако вече са пътували до засегнат район, трябва да съобщят на своя наблюдаващ лекар, за да бъде тяхната бременност подходящо мониторирана. Имунокомпрометираните или лица с тежки хронични заболявания задължително да се консултират с лекар преди да предприемат пътуване до засегната държава.

Пътуващи, завърнали се от засегнатите райони преди три седмици и имащи симптоми, характерни за заболяването/повишена телесна температура, обрив по тялото, мускулни и ставни болки, конюнктивит, отпадналост/ и са с данни от анамнезата за ухапвания от комари, трябва незабавно да се свържат със своя личен лекар. Това е важно за поставяне на своевременна и точна диагноза, заявяват от РЗИ-Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук