12.1 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

РЗИ: В Бургас са открити две огнища на тигров комар!

В Бургас са открити огнища на тигров комар, потвърдиха от РЗИ Бургас. В тази връзка са информирани всички общини за борба с това опасно насекомо. Свикани са епизоотични комисии във всички общини в областта, на които е изнесена информация за биологичните и екологични особености на тигровия комар. Още на 31 юли в РЗИ – Бургас граждани са донесени възрастни комари със съмнение за тигров комар от две места в града – нотариална кантора и жилищна кооперация. tigrov komarСлед микроскопско наблюдение, биолог от РЗИ – Бургас е определил пробите, като съмнителни за тигрови. Веднага е уведомен НЦЗПБ-София, катедра ”Паразитология и тропична медицина” и на 14 август е пристигнал представител на НЦЗПБ-София, който е потвърдил принадлежността на донесените проби към тигровия комар.

Същият ден е извършено проучване на посочените адреси и проведен мониторинг чрез поставяне на специални капани за улавяне на този вид комари. Проведените ентомологични и биологични проучвания доказват наличието на популация от тигрови комари в жилищна кооперация, като се посочва, че лаврите му се развиват в застояла вода в канална шахта от гаражни клетки.

Находката от първия адрес е в процес на изследване от НЦЗПБ – София. Във връзка с установяване на тигров комар в Бургас са подготвени две писма – до кмета на Бургас и Областния управител за незабавни профилактични мероприятия, включващи обработка на посочените терени и специфичните места на развитие на тяхната популация, с цел подържане на ниска численост на този вид комар. Отдел ”ПЕК”, Д”НЗБ” при РЗИ – Бургас ще окаже методична и практична помощ при методите на изследване и ефективност на обработките.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук