11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Рибарите бесни: Спрете да ни набеждавате за смъртта на делфините

Масовата смърт на делфини в Черно море е заради военното учение в Бургаския залив. Мнението е на рибари, които категорично отхвърлят твърденията на екоактивисти, че рибарските им мрежи са станали причина за смъртта на интелигентните бозайници.

„Логиката води до този извод. Ловим риба от години. В мрежите ни се заплитат делфини, за никого не е тайна. Да се твърди обаче, че ние сме виновни за тази масова смърт, не е редно. Всяка година ставаме свидетели на подобно нещо. Учението идва, гърмят, трещят и заминават. След тях остават само мъртви делфини, за които се твърди, че са убити от рибари. Защо не направят изследвания за причините за смътта им“, гневят се морските вълци пред „Zonaburgas“

Според тях, огромна част от откритите мъртви животни, са малки елкземпляри. Това показвалo, че по време на гърмежите, делфините са разпръскват и в паниката се отделят от малките си. Останали сами, делфинчетата оцеляват само няколко дни.

„При детонации силата на звука е 170 децибела, а тя вреди на вестибуларния апарат на делфините. Вследствие на това те се дезориентират и се губят. При малките това е фатално, защото сучат на два часа и когато са далеч от майките си, умират“, заявява пред „Труд“ доц. д-р Виолин Райков, заместник-директор на Института по океанология към БАН във Варна. Той поясни, че за да се разбере причината за смъртта на делфините, трябва да се направят аутопсии на труповете им.

Националното военноморско учение „Бриз 2016” започна на 8 юли и продължи почти десет дни. През последните са направени и плануваните учения за локализиране и атака на подводници. В проверката се включиха десетки бойни машини.

Пред националните медии министърът на Околната среда и водите Ивелина Василева обяви, че от началото на годината, броят на мъртвите делфини е над 100. Според РИОСВ – Бургас в Бургаско те са 78, като само през последните две седмици са открити над двайсет.

От своя страна, премиерът Бойко Борисов заяви, че забранява риболова в районите в Черно море, в които се предполага, че има популация на делфини. Решение, което не е обосновано с никакви официални становища, че рибарските лодки и кораби са виновни са масовия мор на бозайниците.

„До седмица Министерството на околната среда и водите ще обяви точни данни къде в Черно море се намират тези зони. По време на срещата ни с еколозите обсъдихме и други мерки, с които да допринесем за преустановяването на различните бракониерски практики в морето. С промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които предстои да бъдат обсъдени с неправителствени организации, преди да бъдат внесени в НС, ще подпомогнем превенцията срещу нелегалния риболов и други практики, ощетяващи биоразнообразието в морето ни“, написа премиерът на верните си фенове във Facebook.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук