12.6 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Рибарите в Поморие без право да разтоварват калкан и цаца на пристанището

Рибарите в Поморие няма да имат право да разтоварват калкан и цаца на кея в града, стана ясно днес на среща с тях в общината.

 Причината е, че пристанището в Поморие няма регистрация като рибарско, обясни регионалният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури  /ИАРА/ в Бургас Янчо Янев.

 Пунктове за разтоварване на калкан и цаца има в пристанищата в Несебър, Царево, Созопол и Бургас. Рибарите могат да ловят квотната риба в Поморие, но ще трябва да я разтоварват на разрешените за това места.

 В Поморие има 130 стопански лодки и още 200 лодки на рибари любители „Ще фалираме”- чуха се гласове на рибари в залата. Те ще трябва да харчат гориво до други пристанище за да разтоварват улова.

 Янко Продромов- председател на „Рибарско сдружение Свети Никола”- Поморие е категоричен, че е крайно време в Поморие да бъде изградено модерно рибарско пристанище с ток, вода, охрана и други условия за рибарите.

 За първа година рибарите в Поморие ще плащат и кейова такса. Таксата  ще бъде определена от общинския съвет на предстоящата сесия този месец. Рибарите предложиха тя да бъде 1 лв. на линеен метър. Така на година те ще плащат около 120 лв. такса за престой на лодка на кея, изчисли Продромов.

 Общинската администрация обеща на рибарите, че това лято ще имат рибен пазар. За тази цел са предвидени 10 000 лв. Проектът е готов и ще може да се реализира до лятото, съобщи зам. кметът по строителство инж. Кунчо Гайдов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук