21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Рибарите от Ченгенето: Ври от попчета ли!? Няма риба!

Старите рибари в Бургас посрещат с насмешка въпросът дали топлото време през февруари е причина да има по-голям улов на попчета. По думите им с всяка изминала година рибата в Черно море намалява и основна причина за това е замърсяването на морето.

В рибарското селище „Ченгене скеле” не се радват на топлата зима. Старите рибари казват, че за да има добра популация на риба зимата трябва да е студена, защото тогава водата е по-богата на кислород . Току що са се върнали с лодките от улов и ни показват колко попчета са хванали.

Популярният рибар Гошо Кадифето ни показва колко попчета са уловили днес . „Ей това е , няма риба ….Трима човека 3 кг. попчета уловихме , най много 4 кг., като я разделиш по един килограм и нещо на рибар, а нафта отива 5-6 литра…

ribariГеорги Панайотов обяснява, че когато е по-топло времето рибата тръгва да си хвърля хайвера, излиза по брега, има движение, но риба няма.

„Не е като едно време да влезеш с две каси мрежа, да излезеш с една каса риба, няма такова нещо. Сега повече мрежи, по-малко риба…”, казва Гошо.

По думите на Николай Стефанов основната причина рибата да намалява с всяка изминала година е замърсяването на Черно море.ribar nikolay stefanov

Знаете какви хотели се построиха. Всички бани и тоалетни се мият с химикали и киселини. Това нещо всичко се излива в морето, заустват го на 2 км. Дали на 100 метра от брега или на 2 км. ще се излее това нещо в морето , все тая…”, разказва с болка Николай.

От местната инициативна рибарска група „Приморско –Созопол- Царево” казват, че в момента рибарите подготвят таляните и се готвят за по-големия улов през пролетта.

dimo dimov mirg PSCСтарите рибари казват, когато цъфне люляка попчето започва да кълве, когато цъфне акацията идва сафрида , така че малко по към март април ще има улов, който да е по-икономически значим „ обяснява Димо Димов- председател на МИРГ „Приморско- Созопол- Царево”.

От рибарската група са доволни също, че България е запазила квотата за улов на калкан от предходната година, която е 43 тона.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук