17.6 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Рибари: ИАРА да вземат пример от КАТ! Да засилят проверките

Малка група рибари от Бургас се събраха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, за да поставят проблемите в сектора преди началото на есенния риболовен сезон. Те настояха за спешни промени в закона за рибарството. Поискаха и отпадане на риболовните дневници и промяна на зоните за тралене на корабите, които според тях повреждали мрежите на малките лодки, а това ги оставяло без препитание.

Рибарите са на мнение, че законите дават път за развитие на бизнеса, но не и на малките рибарски групи. Браншовиците настояват да се регламентира дейността на малките лодки, които по думите ми, са изцяло изключени от текстовете. Бургаските рибари поискаха още по-строг контрол от страна на агенцията и назначаването на работна група, която да се занимава с проблемите в сектора. Рибарите се надяват, че чрез ИАРА, исканията им ще стигнат до министъра на земеделието, който да им съдейства.

„Настояваме ИАРА да засили контрола върху улова на маломерна риба. Не може да има по магазините чернокоп по 5 см. – това е просто престъпление. Не може да има цаца по 3 см. в магазините… или пък калканчета по килограм – това е престъпление“, каза неформалният кмет на Ченгене скеле – Димитър Янчев.

От своя страна директорът на ИАРА Галин Николов заяви: „Ако минете в момента по магазините и ги питате колко често са им извършвани проверки те ще се оплачат от ИАРА, че е контролен орган  и работи като КАТ защото в момента правим ежедневни проверки по два пъти на ден. Те защо казват, че магазините са пълни с маломерна риба? Всеки може да си твърди различни неща. По нашия регистър няма малки лодки. Наистина това, което казват рибарите е вярно. В нашия регистър просто няма лодки – няма дребномащабен риболов. Ние трябва да разделим корабите от дребномащабния риболов, тъй като дребномащабния риболов е нещо традиционно, което се правило с години и ще продължава да се прави, а ние трябва да го запазим. Всичко, което съм ви обещал аз съм го предал. Всичко, което съм обещал – твърдя, че ще стане и ще стане в най-скоро време.“.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук