13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Рибари ще протестират на Никулден

Рибари от Приморско, Царево, Резово и Ахтопол заплашват с протест на Никулден. Морските вълци планират да бойкотират празника като носят траурни лентички. Причината за недоволството е отнемането на лицензите им за риболовна дейност от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Рибарите твърдят, че това е случило с издадени персонални заповеди.

Според ИАРА, засегнатите от мярката рибари са регистрирали нулев улов през изминалите две години. От своя страна от сдруженията твърдят, че отчетни декларации не са подавали, тъй като информацията се събирала на база риболовните дневници, които пък отпаднаха още през 2015 година.
Така или иначе според новите изисквания, рибарите са длъжни да описват улова и продажбите си, което пък ще спомогне за направата на точна статистика за количеството и видовете риба в Черно море.

Очаква се издадените от ИАРА заповеди да бъдат атакувани в съда. Жалби се подават и до земеделското министерство, Консултативния съвет по рибарство и Брюксел. Морските вълци предупредиха, че ако символичният им Никулденски протест не даде резултат ще блокират пътя Бургас-Царево.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук