11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Рибарски кораб акостира във Флората

Истинското рибарско корабче, което ни показва как да пазим живота в океаните, ще акостира в експо център „Флора“. Интерактивната инсталация, снабдена с монитори за електронни игри и видеоклипове, принадлежи на природозащитната организация WWF България. Корабът ще бъде представен на 29 май от 10.30 часа. 

Само за четири десетилетия рибните запаси, използвани за храна от човечеството, са намалели близо два пъти. За същия период населението на Земята почти се е удвоило. Морските ресурси са от изключително значение за прехраната и търговията и днес сме в ситуация, в която два пъти повече хора зависят от два пъти по-малко риба за храна и доходи.

Ясно е, че не можем да си позволим да изпразваме океаните от риба със същите темпове. Ако искаме морската храна да продължи да бъде част от нашето меню, е добре да я подбираме внимателно, за да сме сигурни, че рибата, която похапваме, е добита по устойчив начин. Какво означава това ли? Устойчив улов е този, при който не се лови повече, отколкото може да се възобнови по естествен начин.

Европейският съюз е най-големият вносител на морски продукти в света с около 24 % от световния обмен. Така че би било голям успех, ако европейските потребители променят поведението си и започнат да избират устойчиви продукти.

WWF осъществява амбициозен проект в 11 страни-членки на Европейския съюз, в опит да направи потребителите по-отговорни по отношение на социалните и екологичните последствия от потреблението на риба.

Важно е да разберем, че всеки от нас с избора си на морска храна може да допринесе за опазването на рибните ресурси, които намаляват с зашеметяващи темпове.

За тяхно улеснение, WWF са издали потребителски наръчник, наречен Рибен буквар 2.0. В него по изключително достъпен начин се дават съвети как да се избира риба, уловена по начин, който не вреди на морските ресурси. Печатният вариант на наръчника е изключително удобен – побира се в портфейл, а електронният може да бъде открит на адрес riba.wwf.bg

Различните видове в Рибен буквар 2.0 са отбелязани с три цвята на принципа на светофара (зелено – препоръчваме, жълто – премислете и червено – избягвайте), както и един четвърти – син цвят, с който се отбелязват сертифицираните продукти, които са с доказано устойчив произход.

Призоваваме потребителите, когато избират риба, да търсят именно сертифицирани продукти или такива, отбелязани със зелен цвят в нашия наръчник. Това е важно, както за околната среда, така и за хората, чието препитание зависи от риболова. В световен план това са над 800 000 души, основно от развиващите се страни.

Бургас е третият български град след София и Стара Загора, в който гостува необикновеният рибарски кораб на WWF. Той ще остане в експо център „Флора“ до 11 юни.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук