18.2 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Рилския манастир, изработен от 6 милиона кибритени клечки показват в Бургас

Модел на Рилския манастир, изработен от 6 милиона кибритени клечки ще бъде показан довечера в Бургас, в зала “Георги Баев” на Културен център “Морско Казино”. В творбата на Пламен Игнатов са използвани още 360 полускъпоценни камъка и 100 перли. Макетът е част от изложбата “Толерантност: пътеводна светлина във вярата и живота”, с която се откриват Дните на Европа в Бургас. Изложбата е съвместно авторство на италианския посланик  у нас Стефано Бенацо,  архитекта Тодор Нанчев и Пламен Игнатов и включва общо 30 макета. 

    снимка: Италианският посланик Стефано Бенацо изказа подкрепата си за кандидатурата на Бургас на Европейска столица на културата – 2019.

В изложбата ще бъдат показини още култови сгради на източния и западен католически обред, Античния театър в Пловдив, стари български къщи от Мелник и Копривщица, джамии и синегоги.  В ръчно изработените модели са използвани, освен кибритени клечки, дърво, картон и  керамика.

Посетителите на изложбата ще могат да видят в умалени размери още Базиликата „Свети Петър“ (Рим), Нотр Дам (Париж), Църквата „Св. Димитър Солунски“ (Русия), Софийската синагога, Камбанарията „Св. Йоан Предтеча“ (Брацигово), старинни къщи от Мелник, Копривщица, Пловдив, както и няколко икони.

Посланик Бенацо започва да се занимава със скулптура на 49 години. Извайва произведения от мрамор, албатрос дърво и бронз. От 1995г. изработва дървени модели на църкви, най-вече православни.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук